Državni zbor bo danes izvolil novo ministrico za kmetijstvo Matejo Čalušić. Prevzela bo širok resor z več kot 400.000 lastniki, 67.000 kmetijskih gospodarstev, v celotni verigi predelave hrane je več kot 70.000 zaposlenih. "Znana ni, to je dejstvo. Drugo pa je stvar koalicije, koga predlaga. Čas bo pokazal, ali ima potrebne sposobnosti in kakovosti, ki so nujne za vodenje tako zahtevnega resorja, kot je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," je v oddaji Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija komentiral nekdanji minister za kmetijstvo Ciril Smrkolj.

Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO
Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Glede na razmere je v kmetijskem resorju minister nujno potreben, menjavanje ministrov v tem resorju pa je po mnenju Smrkolja škodljivo. "Kmetijski resor, gozdarstvo, prehrana, vse to so žive stvari, ki morajo delovati 24 ur, ne samo podnevi. Če direktorji uprav nimajo kompetentnega šefa, se ne posvetujejo z ministrom, odločajo se sami in potem nastaja škoda," je poudaril Smrkolj, ki meni, da je afera s kravami značilen primer takih odločitev brez ministra.

Pridelava hrane v ozadju

"Nemčija bi se nam morala zgoditi in se nam je že v preteklosti. Sam sem organiziral proteste, ko smo zaprli skoraj vse mejne prehode in prisilili Drnovškovo vlado, da se je začela pogovarjati z nami. Predtem se ni konkretno pogajala. In to se dogaja zdaj. Vse skupine so na cesti. To ni le Nemčija, je vsa Evropa. Ta je postala liberalna do kmetijstva samega, pomembnejši so vsi drugi dejavniki, okolje, dobrobit živali, ne pa pridelava hrane," je na vprašanje o verjetnosti nemškega scenarija odgovoril Smrkolj.

Pri izobrazbi ministrice gre za napako stranke

Glede izbire strokovnjakov ali politikov na mesto ministrov po mnenju politologa z ljubljanskega FDV-ja Marka Hočevarja ne smemo enačiti demokracije s tehnokracijo, predvsem ko dajemo prednost strokovnjakom pred politiki. "Marsikdaj so bili v Sloveniji in po svetu na oblasti najkompetentnejši ljudje, pa so šle zadeve v precej napačno smer. Politik naj bi imel idejo, poznal tematiko," razmišlja Hočevar. To, da Mateja Čalušić nima univerzitetne izobrazbe, po njegovem ta hip ni tako pomembno, kot je pomembno, da obstajajo znotraj te stranke še vedno neki problem, površnost, malomarnost.

"Pri teh zadevah, pri katerih je jasno, da se bodo opozicija in mediji takoj odzvali, si dovolijo po treh mesecih iskanja kandidata oziroma kandidatke takšno banalno napako. To kaže na to, ali da znotraj stranke niso opravili svojega dela ali da se jim ni zdelo pomembno. Če drži eno ali drugo, kaže na zgrešeno logiko razumevanja, kako delujejo in v kakšen medijski spin se je ujela ta vlada, ki si dovoli takšen spodrsljaj," komentira Hočevar.

Politični analitik Marko Hočevar Foto: Radio Prvi
Politični analitik Marko Hočevar Foto: Radio Prvi

V letu in pol biti minister ni več tako privlačno

Očitno je, da je imel predsednik vlade Robert Golob težave z iskanjem ministrov, tudi tokrat je moral namreč iskati med poslanci svoje stranke, kadrovski bazen pa se prazni. Kadri se po besedah Hočevarja v zadnjih 15 letih reciklirajo iz ene stranke v drugo. Druga težava Gibanja Svoboda so ekspresne in ne vedno logične menjave, ki se dogajajo znotraj stranke. "To odbija tudi morebitne kandidate, ki bi znotraj stranke pred letom in pol še razmislili o vodenju kakšnega ministrstva. Danes, ko se je zamenjalo že šest ministrov te stranke, položaj ministra ne deluje več tako privlačno, kot bi lahko," je odgovoril. Vse to po njegovem kaže, da se nesoglasja in merjenje moči znotraj stranke še niso umirili.

Nismo še videli zadnje afere

Hočevar meni, da bo ta vlada brez dvoma končala mandat, je pa vprašanje, kaj se bo zgodilo na evropskih volitvah. "Mislim, da bo zdaj vsaj začasno zatišje, pomlad pa bi znala spet postreči s pestrim dogajanjem znotraj vlade. Potencialni nastavek kakšne nove stranke lahko še dodatno podžge določene procese," razlaga Hočevar.

Meni, da še nismo videli zadnje menjave znotraj Gibanja Svoboda, da je očitno, da se spreminja odnos znotraj stranke. Da je predsednik vlade Robert Golob stopil v prevelike čevlje, pa je ob koncu dodal Smrkolj.

Celotno oddajo lahko poslušate spodaj, naročite se tudi na podkast.

Ciril Smrkolj in Marko Hočevar: Imamo čedalje ožji bazen liberalne politike, čas bo pokazal, ali ima Čalušić dovolj kakovosti