Slavje po tekmi. Ni šlo gladko, nogometaši so izzvali kar nekaj trpljenja gledalcev. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slavje po tekmi. Ni šlo gladko, nogometaši so izzvali kar nekaj trpljenja gledalcev. Foto: BoBo/Borut Živulović

To bo prvo veliko tekmovanje za slovenske nogometaše po 14 letih, še 10 let več je minilo od zadnje udeležbe na evropskem prvenstvu. Sinoči ni bilo vse idealno: igrišče v Stožicah je slabo, o čemer že ptiči čivkajo, pa tudi Kazahstanci se nikakor niso dali. V določenih trenutkih tekme so bili celo boljši. A slovenski reprezentanti so bili vztrajni in se niso pustili. Tako je na koncu zavladalo veliko olajšanje. "Za nami je intenzivna, s čustvi nabita noč. To je zagotovo prvi zrelostni izpit za te fante," je povedal Cirman.

Srečen konec po Kekovo

Selektorju Matjažu Keku je zagotovo padlo veliko breme z ramen. "Tudi on je samo človek," pravi Cirman. Želel si je uspeha. "V nogometu si poplačan tako, da se kam uvrstiš ali da postaneš prvak. To je zdaj Matjažu Keku na delovnem mestu selektorja uspelo. Je pa bil zelo, zelo miren, na splošno v kvalifikacijah zelo premišljen. Ni bil evforičen. Ko smo novinarji pred mesecem že malce pogledovali proti Nemčiji, nas je hitro umiril. Ampak včeraj je bil vseeno drugačen. Ni sicer zbezljal kot nogometaši v nekaj trenutkih na igrišču. Ampak videla se je iskra v njegovih očeh." To je velik uspeh za slovenski šport na splošno. "Slovenija je osvojila drugo mesto, točkovno je izenačena z Dansko. Z najboljšim napadom in najboljšo obrambo. Dali so največ golov in jih najmanj dobili."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Mladi rod

Težko je vleči vzporednice s tako imenovano "zlato" generacijo nogometašev, ki se je kar dvakrat zapored uvrstila na veliko nogometno tekmovanje, pravi Cirman. Prav tako s tisto, ki jo je Matjaž Kek popeljal na svetovno prvenstvo. "Vsaka reprezentanca ima svojega liderja, neki svoj kult. Tista prva, Zahovič in tovarišija, je seveda imela čarovnika Zlatka, potem druga recimo Roberta Korena in Milivoja Novakoviča, eksekutorja. Zdaj pa je seveda Jan Oblak vodja na igrišču in ob njem." Ne vemo sicer, kaj se dogaja v slačilnici. Ta ostaja nedotakljiva. "Predstavljamo si, da je Jan Oblak prvi in edini vodja te reprezentance. Predvsem pa je pomembno, da se vsak zaveda, kakšne so njegove naloge na igrišču, kaj lahko prispeva za reprezentanco. To velja tudi za nekatere starejše. Pohvaliti moram recimo Jasmina Kurtiča. Iz standardnega začetnika, nepogrešljivega v začetni enajsterici, je zdaj na klopi. Udarna zvezna nogometaša pa sta Gnezda Čerin in Elšnik. Zelo pomembno je, da se Kurtič tega zaveda in spoštuje. Lahko bi bil, recimo, bolj umazan in bi razdiral ekipo, pa tega za dobro Slovenije ni storil."

Sladke skrbi

Seveda se že vsi sprašujemo, kaj bo na evropskem prvenstvu. Do kam lahko pride Slovenija? Najprej bo drugega decembra žreb v Hamburgu, kjer bo Slovenija v tretjem od štirih bobnov. "Na prvenstvu gredo vsi 'na glavo', vsak lahko premaga vsakega. Slovenija je dovolj tekmovalna, da se lahko končno uvrsti tudi v izločilne boje." Ampak do takrat je še nekaj časa, zdaj je predvsem priložnost za veselje.

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Marko Cirman: Slovenija se je igrala z ognjem, ampak se ni opekla