Danilo Türk. Foto: Radio Prvi
Danilo Türk. Foto: Radio Prvi

Prva naloga mednarodne skupnosti je, da preusmeri pozornost nazaj na Gazo, meni mednarodni pravnik in nekdanji slovenski veleposlanik pri Organizaciji združenih narodov Danilo Türk: "Iran izvaja provokacije prek svojih posrednikov, Hamasa, Hezbolaha, hutijevcev. Izrael odgovarja po svoje in tudi uporablja tezo o iranski nevarnosti za opravičevanje vsega, kar počne v Palestini. In tako je že dolgo, to ni nova politika. V tem času pa je Izrael izrazito zainteresiran, da se mednarodna pozornost preusmeri iz Gaze, kjer se dogajajo grozoviti zločini nad civilnim prebivalstvom. Zato poskuša ustvariti vtis nevarnosti regionalne vojne, ki se je mora svet bolj bati kot tega, kar se dogaja v Gazi." Zato je po njegovem mnenju najpomembnejše, da se disciplinira Izrael in Iran ter preusmeri pozornost tja, kamor sodi. To bi bilo dobro, ni pa nujno, da bo tudi uspelo.

Pomembne naloge velikih sil

To je naloga velikih sil, Turk posebej navaja vlogo Združenih držav Amerike, ki nosijo največji delež odgovornosti kot največje zaveznice Izraela. "Združene države Amerike morajo na neki način disciplinirati Izrael. Tega so sposobne in to tudi počnejo. Tudi Izrael je samo načelno napovedal povračilne ukrepe, ni pa napovedal, da jih bo izvedel takoj. Tu imajo ZDA pomembno odgovornost in tudi možnost, da umirijo razmere. Preostale velike sile so to že izjavile. In tudi Iran je pri snovanju svojega odgovora veliko slišal od svojih prijateljev, torej Rusije, Kitajske in drugih."

Türk, ki je veliko let deloval v OZN, tudi kot svetovalec generalnega sekretarja Kofija Anana, poudarja, da je Iran moral odgovoriti na izraelski napad, tako zaradi notranjih kot zunanjih pritiskov. Dva tedna je skrbno in temeljito pripravljal svoj odgovor, veliko razprav je bilo tudi v strokovnih krogih. "Vprašanje je bilo, kako naj se Iran odzove na to kvadraturo kroga. Nekako je moral vojaško odgovoriti, škodljivo zanj pa bi bilo, če bi odgovoril pretirano. Iran je tehtal, kako naj najde pravo mero, da bo zadovoljil svojo potrebo po verodostojnosti doma in da odziv hkrati ne bo pretiran." Vseh teh podrobnosti in vprašanj se svetovna diplomacija dobro zaveda, vsi pa tudi vedo, kakšna so merila nadaljnjega odločanja, poudarja nekdanji slovenski predsednik.

Do ZDA in Izraela na Bližnjem vzhodu nimamo nobenih zavezniških obveznosti

ZDA, ki so se na Bližnjem vzhodu resda znašle v neprijetnem položaju, so zaveznice Slovenije v Natu. A to nikakor ne pomeni, da mora Slovenija podpreti Izrael in nositi odgovornost za njegova dejanja, čeprav diplomacija kdaj zahteva tudi to. "Mi nismo zavezniki na Bližnjem vzhodu. Nimamo nobenega razloga, da bi bili zavezniki Izraela pri početju v Gazi. To mora biti jasno. Z ZDA smo zavezniki v Natu in edina naloga te organizacije je braniti ozemlja držav članic pred napadom na ta ozemlja. To se na Bližnjem vzhodu ne dogaja." Razumljivo je, da smo politično naklonjeni dejanjem ZDA, vendar Türk v tem kontekstu omenja predvsem podporo ameriškim prizadevanjem za premirje.

Priznanje Palestine in vloga Slovenije

V tem težkem času za mednarodno skupnost ima veliko in pomembno vlogo tudi Slovenija, ki zaseda enega od sedežev nestalnih članic varnostnega sveta. Bila je med pobudnicami uspele resolucije z zahtevo po povečanju človekoljubne pomoči in premirje v Gazi. Türk meni, da je slovenski prispevek dober in tudi zelo cenjen in da smo lahko zadovoljni z delom slovenske delegacije v New Yorku.

Drugo pomembno vprašanje, ki se odpira v teh dneh, pa je priznanje Palestine, o katerem se pri nas govori že najmanj desetletje, danes pa prav s tem v mislih prihaja v Slovenijo predsednik španske vlade Pedro Sanchez. "To je eden od zadnjih trenutkov, ko je priznanje Palestine smiselno. Pozdravljam špansko pobudo. Prišla je, potem ko so ZDA novembra lani razglasile, da je treba rešitev spora med Izraelom in Palestino najti v okviru koncepta dveh držav. Če hočemo doseči, da bo Palestina realna in pomembna pogajalka v teh procesih, mora biti priznana. Ne bi smeli več dovoljevati, da bi bilo priznanje odvisno od Izraela, od njegove dobre volje. Ta je izginila." O tem bo treba premisliti ne glede na to, kaj si misli Izrael, diplomatske akcije na tem področju pa je treba po mnenju Türka voditi zelo resno.

Stvari so (za zdaj) pod nadzorom

Türk pa glede strahov po nadaljnjem zaostrovanju konflikta in morebitnem preraščanju regionalnih okvirov miri, da so razmere za zdaj še povsem pod nadzorom, znotraj sistema, kjer je obvladovanje mogoče. "Uspeh ni zagotovljen, stvari lahko uidejo iz rok. Vendar je dogajanje še vedno znotraj okvira političnega delovanja in diplomatskega odločanja. Diplomacija je tu pred zelo zahtevnimi nalogami, ampak te naloge so rešljive," poudarja Danilo Türk.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v oddaji Ob osmih.

Danilo Türk: Pozornost je treba usmeriti nazaj na Gazo ter disciplinirati Iran in Izrael