Gorazd Kovačič. Foto: Radio Slovenija
Gorazd Kovačič. Foto: Radio Slovenija

Približno 50 študentov je že drugo noč prespalo v veliki predavalnici na FDV-ju v Ljubljani. Kot je v oddaji Ob osmih povedal študent Jan Vajgl, je noč minila mirno in brez incidentov. Na jutranji skupščini se bodo dogovorili o tem, kaj bodo počeli danes. "Vztrajali bomo, dokler naših zahtev ne bodo uslišali tako na Univerzi kot na FDV-ju. Še vedno čakamo na odziv rektorja ljubljanske univerze Gregorja Majdiča."

Gost današnje oddaje Ob osmih Gorazd Kovačič odobrava protest študentov v Ljubljani. "Pridružili so se zdaj že kar mednarodnemu gibanju študentskih protestov za pravičnost v Palestini. Tako prevzemajo svoj delček odgovornosti in pritiskajo na vodstvo fakultete in univerze, posredno tudi na državno vodstvo, naj v zvezi s palestinsko krizo naredi tisto, kar je prav. To je njihov mali prispevek k temu, da se reši ta velika moralna kriza današnjega sveta."

Vsaka kritika Izraela ni protisemitizem

Pojmovanje protisemitizma je v nekaterih državah v zadnjem času izkrivljeno, pravi Kovačič. "Kakršna koli kritika politike države Izrael se obravnava kot protisemitizem. To je popolnoma neupravičeno. Ne drži, da vsi Judje podpirajo vojno proti prebivalcem Gaze. V Izraelu potekajo množične demonstracije proti tej vojni, ki se jih udeležuje tudi do 150 000 ljudi. V Združenih državah so ravno ameriški Judje ena od pomembnih skupin, ki organizirajo propalestinske proteste. Se pravi: nasprotovanje Netanjahujevi vojni in izraelski okupaciji palestinskih ozemelj z vsemi oblikami nasilja, tega preprosto ne moremo enačiti z nestrpnostjo do Judov. Ker se tudi pomemben del Judov v različnih državah, vključno z Izraelom, dejavno upira temu." Kovačič pravi, da so pravi prijatelji Judov in Izraela tisti, ki vladi Benjamina Netanjahuja povedo, kaj dela narobe.

Če smo tiho, smo soodgovorni

Zasedba fakultete je izraz državljanske nepokorščine. "Tisti, ki so zasedli FDV oziroma izvajajo protest, zavestno kršijo določene predpise, na primer Pravilnik Univerze v Ljubljani o disciplinski odgovornosti študentov, ker hočejo s tem opozoriti na neko bistveno hujšo moralno krivico. S tem tvegajo, da bodo kaznovani, na primer zaradi motenja predavanj ali kaj podobnega. In to je treba razumeti kot državljansko dejanje, kot opozorilo, da takšno nasilje, kot se zdaj dogaja po svetu, ni sprejemljivo."

Dvojna merila Zahoda

Odziv na genocid v Gazi je preveč mlačen, ocenjuje Kovačič. "Mislim, da bi bilo treba reči bobu bob." To velja tudi za Slovenijo. "To, kar se dogaja v Gazi, je očitno genocid." In ko se nekaj takega dogaja, se je treba jasno opredeliti. V nebo vpijoči so dvojni standardi. "Ko primerjamo odziv Zahoda na invazijo Rusije v Ukrajini in napad izraelske države na prebivalce Gaze, je ta povsem različen. Zahod dejavno podpira in tudi oborožuje Izrael. Naši zavezniki v Natu in Evropski uniji dobavljajo bombe, namenjene rušenju stolpnic, se pravi civilne infrastrukture. In to je za nas kot članico teh dveh organizacij težava. Samo priznanje Palestine ne bo dovolj. Tu bi se morali zgledovati po tem, kako smo se odzvali ob ruskem napadu na Ukrajino. Proti Izraelu bi bilo treba uvesti sankcije. Pa ne samo to. V resnici bi morali sankcije uvesti proti ključnim državam, ki Izrael podpirajo v mednarodni skupnosti in ga oborožujejo."

Pogovor v celoti v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Gorazd Kovačič: Če smo tiho, smo soodgovorni