Obramboslovka Jelena Juvan in voditelj Ob osmih Matej Hrastar Foto: Radio Prvi
Obramboslovka Jelena Juvan in voditelj Ob osmih Matej Hrastar Foto: Radio Prvi

"Ukrajinska protiofenziva mora biti izjemno silovita in hitra – ko se bo začela, ne bo dvoma o tem," o zdaj že tedne pričakovani akciji ukrajinske vojske, ki naj bi spremenila potek vojne, za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija pravi Jelena Juvan s katedre za obramboslovje na FDV-ju. Po njenem mnenju sicer Ukrajinci z opozorili, da še niso pripravljeni, izgubljajo moment presenečenja. Odgovornost, ki jo nosijo, je sicer velika: svoja pričakovanja o uspehu ima tudi Zahod, ki je doslej Ukrajini namenil veliko finančne, vojaške in druge pomoči.

"Cilj in pričakovanja so, da Ukrajina doseže takšen uspeh na bojišču, ki bi prisilil rusko vodstvo k spremembi stališč. Po ocenah je le zasedba Krimskega polotoka oziroma preboj preko rusko zasedenih ozemelj do tja tisto, kar bi ruskega predsednika Vladimirja Putina prisililo v začetek pogajanj."

Kaj pa ruske sile?
Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin si vse večkrat privošči ostre kritike ruske vojske. Juvan meni, da je v ozadju nekaj večjega: "Vprašanje pa je, kako dolgo bo Putin pripravljen to tolerirati. Wagner je sicer močna vojaška sila, dobro oborožena, gre za brezkompromisne posameznike, pripravljene uporabiti vsa sredstva, tudi tista, ki niso skladna z mednarodnim pravom."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih z Matejem Hrastarjem. Naročite se na podkast.

Jelena Juvan: Ukrajina je pri protiofenzivi izgubila element presenečenja