Bojan Kumer, Gibanje Svoboda. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Kumer, Gibanje Svoboda. Foto: MMC RTV SLO

"Cene so sicer še vedno višje, kot so bile pred ukrajinsko krizo, a jih obvladujemo tako s kratkoročnimi kot srednjeročnimi ukrepi," je v oddaji Ob osmih dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Danes je cena električne energije od 130 do 160 evrov za megavatno uro. Za gospodinjstva imamo ceno regulirano na 100 evrov. Dodatno smo znižali ceno prejšnji teden, ko je vlada odpravila prispevek za obnovljive vire energije "… ker smo ugotovili, da tako lahko vplivamo na znižanje inflacije." Tudi cena plina je nižja kot v enakem obdobju lani. Smo nekje na dvakratni ceni kot pred krizo. Slovenija sicer ves plin uvaža, približno tretjino iz Alžirije. Si pa prizadevamo, da bi to povečali na približno polovico, napoveduje Kumer. "To pomeni, da bi imeli zanesljivo oskrbo z zemeljskim plinom za vse zaščitene in ranljive skupine, gospodinjstva in tudi za male poslovne odjemalce. Industrija pa ima možnost svoje nakupe razširiti in se prestrukturirati, tako da bo treba zemeljski plin dolgoročno nadomestiti." Zaradi takšnih spodbud vlade je tudi varčevanja z energijo manj od pričakovanj. "Mogoče zaradi ugodnih cen elektrike in tudi plina teh cenovnih šokov ne čutimo na položnicah in, ker jih ne čutimo, mogoče tudi ne ravnamo učinkovito z energijo. Vendar ne želimo, da bi bila energija draga, zato da bi varčevali z njo. Mi želimo spodbujati učinkovito rabo energije."

Vetrnice, da ali ne

"Slovenija ima dovolj vetrnega potenciala," ugotavlja Kumer. Ob nasprotovanju ljudi postavitvi vetrnic na Pohorju pravi, da bo zelo pomembno sodelovanje lokalnih skupnosti. "Slovenija tu zaostaja. Imamo dve oziroma tri vetrnice, sinergije s prebivalci so možne. Nekatere občine to še vedno zavračajo, po drugi strani pa imamo zelo veliko klopotcev. Tukaj mora država delovati z roko v roki z lokalnimi skupnostmi, saj na državni ravni vemo, da brez aktivnega sodelovanja lokalne skupnosti ne bo nič. Treba je najprej zagnati pogovore z vodstvi lokalnih skupnosti, torej župani, mestnimi in občinskimi sveti. Na koncu imajo seveda vedno prav ljudje. Če ljudje tega ne sprejmejo, energetske infrastrukture tam ne bo in bo treba pač iskati druge, alternativne poti."

Danska Foto: Reuters
Danska Foto: Reuters

Drugačne spodbude za solarizacijo

Konec leta se iztekajo spodbude za lastnike objektov, ki želijo svojo samooskrbno sončno elektrarno priključiti na omrežje po shemi "neto meritev" t. i. NET metering. Minister Kumer napoveduje drugačen način spodbud. "Manj sredstev bomo rezervirali na zalogo. Po novem bomo šli po sistemu 'ready to go'. Investitorji bodo morali imeti gradbeno in ostala dovoljenja že pridobljena, da bodo lahko hitro počrpali dodeljena sredstva. Zdaj se je namreč dogajalo, da so bila sredstva dodeljena, ne pa tudi počrpana. V nekaterih primerih so čakala tudi dve ali tri leta. Zdaj smo filozofijo obrnili in na ta način bomo pospešili naložbe".

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Bojan Kumer: Če je energija prepoceni, ne varčujemo