Mariča Lah in Marjan Trobiš: Gospodarstvo čaka na obnovitev zaupanja

Nezaupanje je veliko, zlasti nezaupanje gospodarstva, "ker je bilo veliko izrečenega, veliko obljubljenega, pa malo storjenega", je v oddaji Ob osmih na Radiu Slovenija dejala Mariča Lah. Marjan Trobiš je dodal, da nikoli ni prepozno za dialog in da ga je vedno mogoče obnoviti, "a doslej je vlada govorila eno, delala pa drugo".

Delodajalci so poleti izstopili iz socialnega dialoga, kot pojasnjuje Lahova, so bili v to prisiljeni, saj niso mogli prevzeti odgovornosti za nekompetentne zakone, predvsem glede dohodninskih olajšav, dolgotrajne oskrbe, delovnih razmerij, evidenc delovnega časa in čezmejnega opravljanja storitev. Nekateri že veljajo, drugi bodo začeli veljati z novim letom. Vsi nujno potrebujejo spremembe, so prepričani v gospodarstvu. "Prinašajo dodatne obremenitve za gospodarstvo," pravi Lahova. Upa, da se bodo tudi o tem lahko pogovorili s predsednikom vlade, zato pozdravlja pogovor.

Na očitke finančnega ministra Klemna Boštjančiča, da gospodarstvo izsiljuje, Marjan Trobiš odgovarja, da ni tako. "Gospodarstvo ne izsiljuje, gospodarstvo opozarja, in to je tudi naša dolžnost – da opozarjamo na položaj, ki nas čaka. Konec koncev plačujemo davke in s tem prispevamo k napredku države. Obžalujem, da finančni minister razmišlja tako, po mojem mnenju napačno."

Predsednica zbornice Mariča Lah. Foto: Televizija Slovenija
Predsednica zbornice Mariča Lah. Foto: Televizija Slovenija

Gospodarstvo se ohlaja

"Položaj ni rožnat," pravi Trobiš. "Pred dvema tednoma sem bil v Bruslju na srečanju evropskih delodajalskih združenj. Zastopamo 20 milijonov poslovnih subjektov v Evropi. Malo me je užalostilo, da kot predstavnik Slovenije nisem imel kaj povedati. V drugih državah, v katerih so tudi imeli poplave, v Grčiji, Nemčiji, so že ugotovili, da je treba okrepiti gospodarstvo, saj se le tako lahko izkopljejo iz te finančne zadrege. Nemčija že razmišlja o subvencijah za čakanje na delo, vnovič razmišljajo o subvencioniranju cen elektrike. Skratka: v drugih državah razbremenjujejo gospodarstvo, pri nas pa se pogovarjamo o dodatnih obremenitvah. Mislim, da gremo v napačno smer."

Mariča Lah računa na posluh vlade. "Skupaj moramo ugotoviti, kje lahko razbremenimo gospodarstvo. Podjetja počasi že čutijo posledice vseh na novo sprejetih zakonov in so izjemno nezadovoljna. V prihodnje bodo čutili posledice tudi državljani in nezadovoljstvo bo še veliko večje."

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Več v tokratni epizodi Ob osmih.