Direktorica Kinodvora Metka Dariš. Foto: Kinodvor/Domen Pal
Direktorica Kinodvora Metka Dariš. Foto: Kinodvor/Domen Pal

12 dni Liffa je zelo posebnih in za nekatere zelo intenzivnih, je v oddaji Ob osmih dejala direktorica Kinodvora Metka Dariš. "Obiskovalci si filme, ki si jih želijo ogledati, uvrstijo na seznam. To je neke vrste športna dejavnost. Videti je treba čim več filmov v tem kratko odmerjenem času. Prava tradicija nekaterih obiskovalcev Liffa je, da si vzamejo programsko knjižico in potem v predprodaji označijo filme ter kupijo vstopnice. Med seboj primerjajo sezname in delijo priporočila s prijatelji." V vseh teh letih se je ustvarila nekakšna festivalska skupnost, ki ji je skupno zanimanje za kakovostno filmsko produkcijo.

Obiskovalci po covidu znova v kino
Zgodilo se je natančno to, kar se je že leta 1918, po veliki španski gripi. V kinodvoranah je sledil nekakšen bum. "Tudi iz drugih evropskih držav kolegi poročajo, da so številke obiska dobre. Marsikje so se že vrnili na predkoronsko raven." Pretočne vsebine niso ogrozile obiska kinopredstav, opaža Metka Dariš. "Udobje ni prevladalo. Družabni vidik je ostal, skupno gledanje filmov je še vedno privlačno." Tudi šolarji so se vrnili v kino. "Saj veste, šolo spraviti v kino je logistična težava. In med korono so filme gledali prek spletnih platform. Ampak strah je bil povsem neutemeljen. Šolske skupine so se vrnile. Preprosto so ugotovili, kar smo mi vedeli ves čas, tj. da je izkušnja v kinu drugačna kot gledanje filma na kakršen koli drug način."

V Ljubljani mestni minipleks
"Očitno je, da Ljubljana potrebuje in zmore dodatna platna oziroma dodatne dvorane. Uresničitev načrta o minipleksu v podhodu Ajdovščina že vsi nestrpno čakamo. To je projekt Kinodvora." Metka Dariš pravi, da samo z enim velikim platnom ne zadostijo vsem potrebam po programu, vsebini, obiskovalcih. Potrebujejo dodatno lokacijo za izvajanje celotnega programa, predvsem za mlado občinstvo, torej šolske projekcije in programe filmske vzgoje. Veliko pozornosti namenjajo tudi programom za ranljive vsebine. "Pokamo po šivih," sklene naša gostja Metka Dariš.

Več v tokratni epizodi radijske oddaje Ob osmih:

Metka Dariš: Udobje kavča ni odvrnilo gledalcev od kina