Foto: BoBo
Foto: BoBo

Časa zmanjkuje tudi nam, državljanom, pravi Miro Haček, na drugi strani se politiki nikamor ne mudi. "Politiki, tako v koaliciji kot opoziciji, se obnašajo, kot da imajo neverjetno veliko časa. Če ga nimajo, si ga pa vzamejo." Na neki način je država v nekakšnem mrtvem teku. Stranke in politiki čakajo na evropske volitve, ki pa bodo za nekatere lahko precej usodne.

Logar bo prevzel SDS, ko in če bo Janša tako hotel

Vnovično namigovanje o tem, da bi Anže Logar lahko prevzel vodenje stranke SDS, je treba gledati z dveh vidikov. Eden so bližajoče se volitve v Evropski parlament, drugi pa, da je treba SDS nekoliko oslabiti, da ne bo premočno zmagala na evropskih volitvah. SDS ima zelo močno volilno bazo, na volitvah lahko doseže od 20- do 25-odstotno podporo. Če bi Janez Janša res odšel v pokoj in bi stranko prevzel Logar, to ne pomeni, da bi stranka tudi obdržala tolikšno podporo, meni Haček. "Gotovo bi se del volilnega telesa v tem primeru vprašal in vnovič premislil o svoji volilni izbiri. Ne dam roke v ogenj, da bi prav vsak volivec, ki je doslej podprl gospoda Janšo ali pa SDS zaradi njega, isto naredil tudi, če bi stranko vodil gospod Logar."

Pomembne volitve za Goloba

Gibanje Svoboda je v dveh letih izgubilo velik del političnega kapitala, zato bodo za stranko evropske volitve zelo pomembne. "Gospod Golob je še vedno politično živ," pravi Haček, je pa vprašanje, kako uspešna bo stranka, ki v dveh letih ni uspela zgraditi popolne lokalne mreže, kar je njena pomembna šibka točka. "Če bodo ponovili pravzaprav podedovan volilni izid in dobili dva poslanca, bodo lahko presrečni. Kar bo manj, bo gotovo povzročilo pretrese v stranki."

Hanu je treba dati čas

Nismo še videli, kakšna bo strategija Matjaža Hana pri vodenju stranke SD. Za zdaj se zdi, da poskuša zgolj s kontinuiteto, kar pa se lahko spremeni. "Težava Socialnih demokratov je politično strukturne narave. Stranka je šla v zadnjih letih precej na levo stran političnega prostora in zapustila tisto levo sredino, ki jo je nekoč odlikovala in ji prinesla edino zmago na parlamentarnih volitvah doslej."

Levica sledi svojemu programu

Levica je v vladi prevzela resorje, ki sodijo v njeno interesno sfero. "Je edina stranka te koalicije, ki v njenih okvirih relativno dobro izvaja svoj program. Ima seveda nekaj težav na nekaterih področjih, ker ne dosega precej visoko zastavljenih ciljev. Njihovi volivci bodo na tej točki najbrž zahtevali oceno stanja."

Tonin gre na vse ali nič

Predsednik NSi-ja Matej Tonin potrebuje zmago na evropskih volitvah. "Zmago krvavo potrebuje. To je zanj v resnici igra na vse ali nič. Vse, kar ni pot v Bruselj, je za gospoda Tonina na neki način konec njegove politične poti. Vsaj znotraj NSi-ja. Ne vidim, da bi lahko kot predsednik stranke preživel poraz na evropskih volitvah. Torej bo šel v Bruselj ali pa ga ne bo."

Podrobnejša analiza v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Miro Haček: Državi zmanjkuje časa, politika pa si ga izdatno jemlje