Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je umrl v 87. letu starosti Foto: Reuters
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je umrl v 87. letu starosti Foto: Reuters

"Silvio Berlusconi je bil koncentrat vsega, kar danes upravlja družbo sodobnih demokracij: denarja, medijskega vpliva in politične moči,« je za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija dejala nekdanja dopisnica RTV Slovenija iz Rima Mojca Širok. Berlusconijevo politično pot je spremljala od njenega začetka leta 1994, ko je takrat medijski mogotec prvič zmagal na italijanskih parlamentarnih volitvah.

»Ko govorimo o fenomenu Berlusconi, se moramo zavedati, da on ni padel z Marsa, da ni bil tujek v italijanski politiki. Silvio Berlusconi je zrasel v povojni Italiji in je bil produkt njenih političnih, družbenih in gospodarskih značilnosti. Za Italijane nikoli ni bil običajen politik, vprašanje je, ali so ga njegovi volilci sploh kdaj imeli za politika. Za svoje volilce je bil kot nekakšen vodja cirkusa, ki ga ljudje pač ne vidijo in ocenjujejo glede na svoj svet, glede na realen svet, ampak glede na svet, ki ga je ustvaril s svojimi televizijami in seveda tudi drugim marketinškim orožjem,« razloge za priljubljenost nekdanjega premierja povzema Širok.

Politični nasprotniki so Berlusconija vedno tudi zelo podcenjevali in nikoli niso znali dojeti, kaj se dogaja. »Zapletli so se v začaran krog in včasih si res imel občutek, da je njihova politika samo »proti-berlusconijevska« - če si jih vprašal, koliko je ura, so ti rekli »tista, ki jo ima Berlusconi, kaže narobe.« Kako boš volil takšne ljudi? Zato se je tudi on tako dolgo uspel obdržati na oblasti,« pravi Širok.

Odnosa do Slovenije pravzaprav ni bilo

V času, ko je bil Silvio Berlusconi premier, se ni kaj veliko ukvarjal s Slovenijo. »On o tem ni razmišljal in o tem ni imel nobenih stališč,« je jasna Mojca Širok. Odnose s Slovenijo je po njenih besedah Berlusconi prepustil svojim koalicijskim partnerjem. »Ljudem, ki so bili v njegovi koaliciji, in to pomeni nekdanjim post-fašistom oziroma stranki, ki izvira iz stranke fašističnih veteranov. Ter ljudem z obmejnega območja. Ti ljudje pa niso bili prijazni ne do Slovencev v Italiji ne do Slovenije.«, dodaja Širok.


Podrobneje o Silviu Berlusconiju in njegovi politični zapuščini v tokratni epizodi Ob osmih. Naročite se na podkast.

Mojca Širok: Berlusconijeva dediščina nam pove več o Italijanih kot o njem