Slovenijo je zajel vihar političnih afer. Ob udarnih izjavah nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar glede premierjevega vmešavanja v delo policije so te dni odmevali še dogajanje v Gibanju Svoboda, napoved premierja Roberta Goloba o vladni rekonstrukciji ter afere z vojaškim resničnostnim šovom, Darsom in računalniki. Na tri ministre, ki so odšli, smo medtem skoraj pozabili. Po oceni političnega komentatorja Aljaža Pengova Bitenca za tokratno epizodo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija se zdi, "kot da je nekdo v vrhu slovenske politike preveč gledal britansko serijo "The Thick of It", kjer so afere reševali s tem, da so generirali nove afere".

Aljaž Pengov Bitenc. Foto: Osebni arhiv.
Aljaž Pengov Bitenc. Foto: Osebni arhiv.

Po mnenju Pengova Bitenca ima od vsega najbolj eksploziven potencial Golobova napoved radikalnega zmanjšanja števila ministrstev. "To so stvari, ki jih naredi predsednik uprave neke družbe, potem ko ugotovi, da podjetje ne gre v pravo smer. Ampak vlada in državna uprava ni podjetje, kjer bi ti rekel: "Zdaj bomo pa združili marketing in PR in na ta način prihranili pet delovnih mest." "Tukaj je kup oddelkov, agencij, uradov in tako dalje, kjer se po vsaki taki reorganizaciji nekaj časa zgodi prazen tek in kjer vsi ti nižje rangirani organi ugotavljajo, kdo zdaj komu poroča in kakšne so nove pristojnosti." Napoved rekonstrukcije koalicijske vlade pa odpira tudi Pandorino skrinjico politične krize. "Kot da se iz zgodbe Marjana Šarca in njegovega slabo premišljenega odstopa leta 2020 ne bi ničesar naučil, zdaj predsednik vlade v bistvu napoveduje odpiranje koalicijskih pogajanj, saj gre za to, kdo bo upravljal kakšen resor. To nima predvidljivega izhoda, ne glede na to, kako predsednik vlade misli, da je vse vnaprej jasno." Postopki so namreč zakonsko določeni in tu lahko pridejo do izraza elementi, na katere ne koalicija ne Golob nimajo absolutnega vpliva. "Enostavno se lahko zgodijo stvar, ki mu bodo iztirili politične načrte, kot mu jih je izsiljena razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko v parlamentu. Ravno s tem glasovanjem smo potem dobili zgodbo z Mojco Pašek Šetinc in Urško Klakočar Zupančič, ki sta se vzdržali glasovanja, kar je potem povzročilo izključitve iz stranke in tako dalje."

Glede očitkov o avtokratskem vladanju Goloba Pengov Bitenc pravi, da to ni tolikšen problem, kot je njegova potreba po "mikromenedžmentu". "Gre za to, da se ministrom in ministricam, ki so bili opisani in predstavljeni kot vrhunski strokovnjaki za svoje področje ter ljudje z izkušnjami, ni pustilo delati na njihovem področju." Kot dodaja, je to lastno tako Golobu kot njegovemu predhodniku Janezu Janši.

Robert Golob in Tatjana Bobnar. Foto: BoBo
Robert Golob in Tatjana Bobnar. Foto: BoBo

Da bi utegnilo Golobov stol zamajati pričanje Tatjane Bobnar o poskusih vplivanja na delovanje policije, je prezgodaj reči. Pengov Bitenc opozarja, da predvsem pri zgodbi o aretaciji ruskih vohunov ne vemo dovolj, pri izjavah o "očiščenju policije janšistov" pa sta možni dve interpretaciji. "Benevolentna bi bila, da je bil predsednik vlade preveč zagnan na začetku mandata, medtem ko zdaj že nekdanja ministrica Bobnar ni razumela dejstva, da ne bo več generalna direktorica policije, ampak da bo političarka, in da je tukaj šlo za osnovno nerazumevanje njunih vlog. Manj benevolentna interpretacija pa je seveda ta, da je bilo končno na glas povedano, kar se že dolgo ve: da si vsakokratna politika želi varnostni aparat prikrojiti po svoji meri." Kot dodaja, so te Golobove izjave najmanj nehigienične, morda pa bodo imele celo kazenske posledice. "Odvisno je od tega, ali bo kdo od akterjev v tej zgodbi stopil korak nazaj, in seveda tudi, kaj bo naredila opozicija. Ker razen sklica seje Knovsa opozicija ne dela nič. Je kokice, gleda okoli sebe in uživa."

Naročite se na podkast Ob osmih.

Aljaž Pengov Bitenc: Golobov problem je mikromenedžment