Samuel Žbogar. Foto: X/Ministrstvo za zunanje zadeve
Samuel Žbogar. Foto: X/Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija je že drugič nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Tokrat v času, ki je za svetovni mir izrazito neugoden. Konca vojne v Ukrajini skoraj dve leti po začetku ruske invazije ni na obzorju, število žrtev v Gazi se še naprej povečuje. "Ne bo lahko obdobje, ampak prav zaradi tega se veselimo, da bomo v tem kritičnem trenutku za mednarodno skupnost lahko sodelovali. Nič ni narobe, če imamo ob začetku mandata idealistične cilje, tega sem celo vesel. Drugi nas vidijo kot državo, ki je načelna, in to vlogo bomo poskušali odigrati," je v oddaji Ob osmih dejal Samuel Žbogar in dodal, da je v sedanjem času, ko se stalne članice med seboj sploh ne usklajujejo več, vloga nestalnih članic še pomembnejša.

Zahod ima problem, ki ga Rusija spretno izkorišča

Sedež nestalne članice Varnostnega sveta ZN-a za državo pomeni veliko čast, v težavnih mednarodnih razmerah pa prinaša tudi težke odločitve. Ob dveh velikih konfliktih našega časa Žbogar poudarja, da se Slovenija zavzema za enake standarde: "Strinjam se, Zahod ima trenutno hud problem, ker se v Gazi kažejo naši dvojni standardi, kar Ruska federacija spretno izkorišča. Glede Ukrajine je imel Zahod zelo načelno stališče, in za Slovenijo je pomembno, da to podaja naprej, tudi ko gre za Gazo." A to bo vse prej kot lahko.

Pogumno in konstruktivno preseganje delitev

Kako bo torej Slovenija krmarila med svojimi lastnimi interesi in interesi zaveznic, ki se ne ujemajo v celoti, posebej glede vojne v Gazi? "Zelo pomembno se mi zdi, da bomo v VS-ju delovali tako, kot smo delovali skozi celotno kampanjo, torej da bomo ohranjali svoj neodvisni glas. Seveda smo članica EU-ja in članica Nata, v varnostnem svetu pa vseeno zastopamo interese celotnega članstva, ki nas je izvolilo na to mesto. V varnostnem svetu si zato, da poskušaš pomagati k stabiliziranju konfliktov." Ena izmed nalog, ki si jo je za prihodnji dve leti zadal vrh slovenske diplomacije, je, da bi kot majhna država poskušali prispevati k preseganju delitev in graditvi mostov med poli svetovne politike.

Od blizu videl trpljenje Palestincev v Gazi

Žbogar je sredi decembra skupaj z drugimi predstavniki v varnostnem svetu v vlogi opazovalca obiskal južno mejo Gaze. Videno tam je pretreslo diplomate.
"Obisk meje Gaze se je dotaknil vseh nas. Pomembno je bilo videti, kako poteka dostava človekoljubne pomoči v Gazo in kakšne težave imajo humanitarne organizacije na terenu. Obisk je bil mišljen tudi kot podpora OZN-u in njegovemu osebju, ki se je znašlo sredi napadov. Kljub temu še vedno pomagajo, razdeljujejo pomoč palestinskim civilistom. Tam ljudje stradajo, vsak Palestinec v Gazi je najmanj en ali dva dneva preživel brez hrane." Vse to je dobro videti od blizu, saj potem v New Yorku s to izkušnjo drugače obravnavaš ta vprašanja, meni Žbogar, ki se zaveda, da bo vojna med Hamasom in Izraelom ena od bistvenih tem dveletnega mandata. Mimogrede: obiska se od 15 članic VS-ja in petih opazovalk niso udeležili predstavniki ZDA, Francije in Gabona.

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih

Samuel Žbogar o nestalnem članstvu v VS-ju OZN-a: Doslednost in enaki standardi za vse konflikte