Slab mesec dni od ustanovitve klicnega centra za pomoč po poplavah se je vodja centra Andrej Šter z ekipo s številke 114 včeraj odpravil v Luče, na teren. Tam so se pogovarjali z najbolj prizadetimi ljudmi, ki še vedno ne vedo, ali se bodo lahko še kdaj vrnili v svoje domove. Ob omembi primera gospe, ki je našemu dopisniku ta teden povedala, da ne ve, ali naj sploh naroči nova okna za hišo, Šter pripomni: "To je gospa Irena." V Lučah so jim dali jasno vedeti: "Če je tudi ta obisk zaradi lepšega, ni treba več prihajati." Andrej Šter je bil danes gost oddaje Ob osmih.

Dva meseca od katastrofalnih poplav, v katerih je oškodovanih več kot 11 tisoč gospodinjstev, nekateri še vedno ne vedo, kje bodo preživeli zimo. Oškodovani se ukvarjajo s številnimi vprašanji. Na telefonski številki 114 so po Šterovih besedah sprva prejemali enostavna vprašanja, zdaj pa so vse bolj zapletena: "Če se bo začela sanacija plazu, kdaj bo prišla ekipa za utrditev bregov vodotoka, ki bi lahko spodjedel vse, kar smo naredili. Ljudje zlasti mrzlično čakajo na hidrologe, geologe, arhitekte, ki morajo sprejeti bistvene odločitve. Ali se bom lahko vrnil domov? Ali bo hiša še uporabna?"

Kot pravi Šter, je pri tem bistvena vloga lokalne skupnosti, a kaže, da ima marsikatera občina zelo majhne kapacitete, zato je zdaj nujno, da tudi župani v sodelovanju z državnim sistemom ljudem ponudijo več, kot je običajno. "Ne gre samo za socialno pomoč, ampak gre včasih za pomoč pri nastanitvi starejših, ki ne morejo stanovati v stanovanju, do kamor vodi šest nadstropij stopnic. Ali pa presodijo, da je potrebna kakšna netipična rešitev, ki je doslej nismo uporabili. Ampak tudi ta težava je netipična. In tukaj skušamo v klicnem centru razmišljati zunaj okvirjev. Najhujša omejitev je tista v naših glavah, ko rečemo, da nekaj že 20 let delamo na isti način in vedno je bilo dobro. Vidite, to zdaj ni več dobro."

Andrej Šter; Foto: Radio Prvi
Andrej Šter; Foto: Radio Prvi

Včeraj je Šter z ekipo klicnega centra obiskal Luče in tamkajšnja naselja. V tem tednu so prebivalci Strug zato, ker jim še nihče ni povedal, ali naj začnejo obnavljati svoje hiše ali jih bodo morali zapustiti, napovedali državljansko nepokorščino."Naš obisk je bil prav temu namenjen. Šli smo brez kamer in fotoaparatov, namenoma zato, da smo dali ljudem vedeti, da je nekomu mar. Vsem smo dali svoje telefonske številke, na katere se lahko kadar koli obrnejo. Pokazalo se je, da ima vsaka zgodba lastno specifiko, ampak kar nekaj je skupnih točk. Zdaj potrebujemo strokovne odločitve od tega, kje bo sanacija in kje je morda kakšno hišo nemogoče braniti in bo treba iskati novo rešitev."

Med najtršimi orehi so zavarovalne police. "Zavarovalnice so po mojem nagnjene, da rečejo: 'Joj, ravno tole tveganje pa ni vključeno v zavarovalno polico.' V takih primerih bomo zaprosili Zavarovalno združenje, naj nam po strokovni plati priskoči na pomoč. To, da ljudje, ki so izvedeli, da imajo zavarovano vse, razen tistega, kar jim je odnesla voda ali plaz, ne bodo dobili nič, po mojem zdaj ni ustrezna politika."
Obisku Luč danes sledi sestanek pri vodji vladne službe za obnovo Boštjanu Šeficu. Dejstvo, da je moral zaradi očitkov o neučinkovitosti pri sanaciji oditi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, pa Šter komentira tako: "Po mojih izkušnjah menjava ministra v katerem koli resorju ne pospeši dela v tistem delu državne uprave."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v podkastu.

Andrej Šter: V Lučah so nam dali vedeti: "Če je vaš obisk zarad' lepšega, ni treba več hodit"