Tanja Fajon. Foto: Radio Prvi
Tanja Fajon. Foto: Radio Prvi

Po končani bližnjevzhodni turneji, v okviru katere je obiskala Izrael, zaseden Zahodni breg, Egipt, Združene arabske emirate, Katar in Savdsko Arabijo ter se pogovarjala o možnostih za končanje izraelskih napadov na Gazo, je zunanja ministrica Tanja Fajon v oddaji Ob osmih dejala, da so razmere izjemno težke. "Še posebej v Gazi, kjer za zdaj ni kančka upanja za civilno prebivalstvo. Razmere se pravzaprav poslabšujejo. Mejni prehod Rafa ostaja zaprt, nič ne kaže, da bi se vojaška operacija končala oziroma da ne bi prešla v naslednjo fazo. V Rafi prisilno razseljujejo palestinsko prebivalstvo, gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Tudi pogajanja za premirje in izpustitev talcev v Kairu so zastala. Minister v Katarju mi je nakazal, da se bodo morda nadaljevala v nekaj tednih. Ostaja nam le pritisk mednarodne skupnosti, še posebej na vlado Benjamina Netanjahuja, ki nadaljuje vojaške operacije." Odločitev Slovenije za priznanje Palestine je pravilna, meni Tanja Fajon. "To je na eni strani pritisk na izraelsko vlado, tudi na mednarodno skupnost, predvsem pa Palestincem pošilja upanje, da imajo pravico do samoodločbe in do svojega obstoja."

Izrael vztraja pri uničenju Hamasa

Tanja Fajon se je v Tel Avivu pogovarjala tudi z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom in mu povedala, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje. "Pogovor je bil iskren in zelo dolg in izčrpen. Povedala sem mu, da v Sloveniji potrebujemo kakršen koli pozitiven signal in da od izraelske vlade razen zatrjevanja, da je treba uničiti Hamas, ni nič pozitivnega, ne želje po premirju ne nobenega pogovora, kaj bo dan potem. Kakšna bo politična arhitektura, ali priznavajo državnost Palestine. Ničesar od tega ni. In zato sem napovedala priznanje Palestine, če bodo nadaljevali vojaško operacijo v Rafi. Odgovor je bil, da bo to slabo sprejeto. Moram pa reči, da od naše sprožitve postopka priznanja Palestine, ki je prvi pomemben in nepovraten korak, ni bilo nobenega ostrega odziva. Za zdaj ni čutiti nobenega zaostrovanja."

V kratkem več priznanj Palestine

"Težko govorim o tem, kdaj bodo priznanje Palestine objavile druge članice Evropske unije, čeprav se s kolegi ministri, ki razmišljajo enako kot Slovenija, pogovarjam tedensko in tudi vem, kdaj nameravajo to storiti. Vendar smo dogovorjeni, da o tem za zdaj molčimo." Tanja Fajon pravi, da gre za zelo zapletene in občutljive postopke. Vesela je, da je Slovenija vendarle naredila ta korak, čeprav malce drugače kot druge države. "S tem smo dali spodbudo tudi članicam Varnostnega sveta OZN-a. Naše ključno sporočilo je, da kot država sledimo mednarodnemu pravu in bomo tudi delovali tako." Tanja Fajon pričakuje, da bodo v kratkem vsaj še tri evropske države priznale Palestino in da se bo ta val stopnjeval. "Tudi sicer se pritisk stopnjuje. Vidite, da se protesti širijo. Gaza je postala simbol preživetja."

Slovenija ne postavlja pogojev

Želimo, da ima priznanje Palestine neki učinek. Želimo si videti napredek v pogajanjih za premirje, ki so zastala, za izpustitev talcev, več humanitarne pomoči in tudi pomoč pri opolnomočenju palestinske oblasti v Ramali, pravi Tanja Fajon. "Da bi bila toliko opolnomočena, prenovljena, da bi lahko uživala zaupanje Palestincev in prevzela nadzor v Gazi. Zdaj je oslabljena." Slovenska vlada je z napovedjo priznanja Palestine naredila pravo potezo in pri tem ne postavlja pogojev, poudarja Fajon. "Govorili smo o želenem napredku, ki ga ne bomo ocenjevali. Dali smo zavezo in to je pomemben ter nepovraten korak. Najpozneje do 13. junija bomo odločitev poslali v državni zbor. Želim si sicer, da bi to storili veliko prej," je sklenila pogovor ministrica.

Pogovor v celoti v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Tanja Fajon: Pogojev za priznanje Palestine ne bomo preverjali