Luka Dončić je na zadnji tekmi prispeval 36 točk. Foto: AP
Luka Dončić je na zadnji tekmi prispeval 36 točk. Foto: AP

“Od prve četrtine ni bilo nobenega dvoma, kako se bo razpletlo,” je dejal košarkarski komentator na televiziji Arena Sport Tilen Lamut. “Minnesota je ekipa v fazi odraščanja,” pravi. Okostje te ekipe bo po njegovem še kar nekaj časa skupaj. “Luka je končal že dve franšizi.” Kot pojasni, je Luka Dončić v preteklosti na primer strl ekipo Utaha tako, da se ni nikoli več pobrala in je popolnoma razpadla. Če bi Dallas igral z Denverjem, bi bilo verjetno drugače. Denver bi po njegovem mnenju odigral boljšo serijo kot Minnesota. "Ekipa Minnesote še ni tako odrasla, na taki ravni kot Dončić oziroma organizator igre Kyrie Irving, ki je Dončićev glavni partner v napadu."

Dallas je v izjemni formi

"Razpoloženi so v napadu, jasno so razdeljene vloge v ekipi." Lamut pravi, da so to v preteklosti pogrešali pri Dallasu pod vodstvom Jasona Kidda. Po mnenju Lamuta je bil ključni trenutek sezone prestopni rok, v katerem so pripeljali dva ključna košarkarja, P. J. Washingtona in Daniela Gafforda. "Takrat se je preobrnila filozofija ekipe, ki se je odmaknila od sistema z igranjem veliko trojk, po čemer so bili znani. Postali so bolj obrambna ekipa, z več igre po globini, s tem so dobili nove odlike, ki so jim prej manjkale." S tem je Dallas postal ekipa, ki jo je trenutno težko štirikrat premagati, meni Lamut.

Tilen Lamut. Foto: Prvi
Tilen Lamut. Foto: Prvi

Vse slabo je za nekaj dobro

Dallas je lani ostal celo brez kvalifikacij za končnico, letos je čisto drugače. Na naboru so zaradi slabe lanske sezone lahko izbrali Derecka Livelyja II., ki se zdaj kaže kot nepogrešljiv člen Dallasa. Ob tem Lamut omenja Kyrieja Irvinga. “Dončić in Irving delujta, kot da igrata skupaj že 10 let.” Tu se po besedah Lamuta pozna vpliv Irvinga in njegovih izkušenj na Dončića, kar priznava tudi on sam, saj je dejal, da mu Irving pomaga pri nadaljnjem odraščanju v svetu košarke. Irving je izjemno kakovosten košarkar, ki je imel v preteklosti težave zunaj igrišča, ampak jih je, kot kaže, razrešil. “Ne smemo pozabiti: Kyrie Irving je prvak NBA in ima zlato medaljo z ameriško reprezentanco.”

Luka je drugačen

Ob koncu prejšnje sezone in na začetku te so se pojavljali dvomi o vlogi Luke Dončiča, tako znotraj moštva kot v zvezi z njegovim obnašanjem na parketu, zaradi česar je kar po vrsti dobival tehnične napake. “V letošnji sezoni se je v ekipi Dallasa spremenilo marsikaj. Ekipa je bila veliko bolje osmišljena.” Po omenjenih menjavah v prestopnem roku pa ima zdaj Jason Kidd na voljo deset legitimnih igralcev, ki lahko nekaj ponudijo v končnici. “To so sladke skrbi vsakega trenerja. Ekipni duh je fantastičen.” Luka Dončić je bolj umirjen. “Verjetno je razlog za to tudi navzočnost Irvinga, na katerega lahko računa na igrišču, zato ni vsa odgovornost samo na Dončiću.”

Več pa v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Tilen Lamut: Slovenci imamo najboljšega igralca v ligi NBA