Razmere na severu Kosova so že od nedeljskih spopadov med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami v kraju Banjska močno zaostrene. Kosovska policija je sinoči v vasi Banjska aretirala dva človeka, pri katerih je našla orožje in ki ju sumijo, da sta sodelovala v nasilju, v katerem je umrl kosovski policist. Na tožilstvu so sinoči tudi popravili podatek o smrtnih žrtvah med napadalci - našli so trupla treh in ne štirih. Akcija iskanja domnevnih teroristov se medtem nadaljuje. Med osumljenimi je zdaj tudi podpredsednik največje srbske stranke na Kosovu Milan Radojčić. O tem smo se v oddaji Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija pogovarjali s Farisom Kočanom s FDV in z dopisnikom iz Beograda Boštjanom Anžinom.

Kot pravi Anžin, še ni jasno, kaj se je dogajalo v nedeljo in kaj je bil cilj vsega skupaj. Beograd in Priština se strinjata do točke, ko se je zgodila blokada ceste, potem se pa zgodba čisto spremeni. "Kosovska verzija je, da je potem prišlo do silovitega napada z bombami, granatami, z različnim orožjem na kosovsko policijo … Na drugi strani pa Vučić trdi, da so kosovski policisti izkoristili to blokado, tudi s tihim privoljenjem mednarodne skupnosti, zato da so potem brezkompromisno udarili po Srbih. V tem smislu imamo potem dve različni zgodbi, tudi kar se tiče samostana, kjer se je incident nadaljeval. Ima tako različne poglede na to, da v tem trenutku še vedno zelo težko ocenimo natančno, kaj se je dogajalo." Nekateri analitiki ocenjujejo tudi, da je akcija potekala podobno, kot so v preteklosti potekale akcije skupine Wagner.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veliko vprašanje je tudi, kako je na sever Kosova ob prisotnosti KFOR- ja prišlo vse orožje, ki so ga Albanci zasegli ob tem incidentu: od minometov do ročnih bomb, pušk; šlo naj bi za orožje za več 100 ljudi. Srbska stran tudi sprašuje, zakaj Kfor in Eulex v nedeljo nista bolj aktivno posredovala, da bi preprečila smrtne žrtve. "Vloga mednarodne skupnosti se je zdela v teh dveh dneh bolj kot ne opazovalna. Malo presenečenje so bili tudi odzivi iz Beograda, ki so po celem dnevu prišli šele zvečer ob 20.00, ko je imel Vučić novinarsko konferenco. Veliko stvari je tam povedal drugače, kot je govoril v preteklosti. Vedno je na primer govoril, da imajo dobre obveščevalne podatke; zdaj je trdil, da so šele zvečer izvedeli, za kaj gre. Vprašanje je torej, ali je ušlo vse skupaj na severu Kosova, tudi kar se tiče Srbov, Vučiću iz rok," razmišlja Anžin. Sprašuje se tudi, kakšno je zdaj sodelovanje med Srbsko listo, glavno stranko Srbov na severu Kosova, in Vučićem, ki je bilo doslej zgledno.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Faris Kočan incident ocenjuje kot nadaljevanje odnosa med Beogradom in Prištino, kjer vsaka stran izkoristi vsako priložnost za hranjenje lastne narative, lastne politične agende. "V tem kontekstu se poraja občutek, da ta napad ne koristi ne Kurtiju ne Vučiću, hkrati pa na neki način obema. Kosovski premier Albin Kurti nadaljuje s svojo politiko iskanja sobivanja, kot si ga sam predstavlja, torej z integracijo severa s prisotnostjo kosovskih institucij na severu. Na drugi strani srbski predsednik Aleksandar Vučič oziroma uradni Beograd in kosovski Srbi trdijo, da Kosovo in kosovske institucije na severu niso legitimen akter, in zahtevajo tako imenovano Zvezo srbskih občin. Tako imamo v tem trenutku takšno toksično zmes, toksičen ples obeh akterjev, ki nepovratno zapirata ta antagonizem in krepita nezaupanje med lokalnimi Srbi in Albanci na severu. Ne smemo pozabiti, da sever Kosova ni etnično čisto ozemlje, v tem kontekstu torej najbolj izgubljajo tamkajšnji prebivalci."

Kočan dodaja, da se je Kurtijeva politika reintegracije severa Kosova, s katero skuša dokazovati, da ima Kosovo enovit okvir, znotraj katerega je mogoče sobivanje etničnih Srbov in Albancev brez kakršnihkoli avtonomij, izkazala za pogubno, saj temu okvirju etnični Srbi ne zaupajo. "Gre za stvari, ki so bile dogovorjene že leta 2013 na ravni Bruslja, deloma tudi v ohridskem sporazumu, in v tem kontekstu mislim, da bo moral Albin Kurti stopiti korak nazaj, saj na neki način izgublja tudi kredibilnost ali pa svoj vpliv v mednarodni skupnosti." Anžin se strinja, da je bil Vučić po dolgem času v položaju, ko je tudi Zahod stopil na njegovo stališče glede Zveze srbskih občin, nedeljski incident pa v tem kontekstu zagotovo bolj škoduje Vučiću.

Več v podkastu Ob osmih; med drugim tudi o tem, kakšen je ruski vpliv na to območje in kakšna je perspektiva ljudi, ki živijo na Severu Kosova.

Faris Kočan in Boštjan Anžin: Komu koristi kaos na Kosovu?