Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

V Gazi je bilo ubitih že več kot 5 tisoč otrok, več kot 8 tisoč pa ranjenih, najnovejše podatke navaja izvršni direktor Unicefa Slovenije Tomaž Bergoč. "Rane so grozljive; od opeklin višjih stopenj do takšnih, ki terjajo amputacije udov – te izvajajo v nemogočih razmerah. Na območju Gaze pogojno deluje 12 bolnišnic od 36, saj nimajo dovolj pripomočkov niti osebja, tako rekoč nemogoče pa je otroke in druge odpeljati na zdravljenje drugam."

Cest v Gazi ni več

Brez ustavitve spopadov in odprtja mejnih prehodov je absolutno nemogoče zadovoljiti humanitarne potrebe, opozarja Bergoč. Za zdaj vsa pomoč priteka prek dveh mejnih prehodov v zelo omejenem obsegu. "Preverjanje je dolgotrajno. Na meji je treba vso pomoč z velikih tovornjakov ročno pretovoriti na manjše, saj cest v Gazi tako rekoč ni več." Bergoč opozarja tudi, da težko dobijo voznike. "Razmere v Gazi so strahovito nevarne." Po njegovih besedah so ljudje nagneteni na 60 kvadratnih kilometrih, kar je četrtina Ljubljane ali manj, kot je površina Maribora. Na tem malem območju zdaj živi skoraj dva milijona ljudi. Ljudje so vsepovsod in nimajo najosnovnejših pogojev za življenje. "Pravila humanitarne pomoči v katastrofah določajo, da je minimum pitne vode, ki jo potrebuje prebivalec na dan, 15 litrov za pitje, kuhanje, pranje. V Gazi pa imajo zdaj manj kot liter na prebivalca na dan." Higienske razmere so neznosne. Bergoč pri tem med drugim spomni na dostojanstvo mladih deklet.

Najbolj učinkovita pomoč po kopnem

"Dostava pomoči po morju ali zraku je samo obupan poskus nadomestiti kopensko pomoč," pojasnjuje Bergoč. Težava pri dostavi na druge načine je, da ne vedo, ali hrano res pridobijo tisti, ki jo najbolj potrebujejo. "Ne vemo, kakšen učinek ima na prehranjenost otrok in žensk, ampak glede na to, da je sever Gaze nedostopen, razumemo tudi to potezo." Dostava s tovornjaki je po Bergočevih besedah nadzorovana. "Nedavno smo na ta način v bolnišnice dostavili inkubatorje, saj je bilo pomanjkanje grozljivo. Dostavili smo nadomestke materinega mleka za novorojenčke tistih žensk, ki ne morejo dojiti. Tudi dojenje je hud problem v času, ko so matere nedohranjene."

Izrael mora izpolniti svoje obveznosti

Unicef se je pridružil veliki skupini mednarodnih organizacij, ki so izdale skupen poziv k takojšnji prekinitvi ognja, zaščiti civilistov in infrastrukture bolnišnic, šol, pa tudi k takojšnji in brezpogojni izpustitvi talcev. "Izrael mora izpolniti svojo obveznost v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic, da zagotovi hrano in medicinske zaloge za delovanje bolnišnic ter omogoči delovanje humanitarnih organizacij. Hkrati smo pozvali svetovne voditelje, naj vendarle naredijo več za zaustavitev te morije."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Tomaž Bergoč: V Gazi na površini Maribora 2 milijona ljudi