Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc
Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc

Posebej ranljivi za negativne vplive svinca so otroci, saj svinec vpliva tudi na njihov inteligenčni razvoj. Pristojni organi so količino svinca v krvi pri različno starih otrocih v Mežiški dolini nazadnje preverjali spomladi; po zaskrbljenosti zaradi poplavnih nanosov novih toksičnih kovin pa so zdaj pozvali starše triletnikov, naj svoje otroke znova pripeljejo na testiranja. Nekatere lokalne skupnosti do poplav niso bile pretirano obremenjene s težkimi kovinami, potem pa se je tveganje z nanosi toksičnega mulja povečalo.

Kot je za oddajo Ob osmih na našem radiu povedala Neda Hudopisk z NIJZ-ja Ravne na Koroškem, tokrat preverjajo otroke v vseh petih koroških lokalnih skupnostih, ki so bile poplavljene. "Upamo, da bodo rezultati skladni, takšni, kot so bili v predpoplavnem obdobju." Ravno lani se je sicer končal 15-letni program sanacije zgornje Mežiške doline, ki ga je država financirala s skoraj 15 milijoni evrov. Dobršen del ukrepov pa je izničila avgustovska ujma. "Gre predvsem za tamponade, kot so zatravljanje, asfaltiranje cest itd. To so tiste stvari, ki res zmanjšujejo tveganje za našo populacijo in vsekakor je nujno potrebno, da program zmanjševanja svinca nadaljujemo. Bistvena je kontinuiteta."

Odziv staršev na pozive k testiranju otrok v zadnjih letih sicer ni optimalen. Če je bil pred 15 leti tudi 90-odstoten, je bil spomladi le še polovičen, pravi Neda Hudopisk: "To je izjemno slabo, ker ne gre samo za spremljanje. Mi otroke gledamo posamično in tistim, ki imajo višje vrednosti svinca v krvi, tudi svetujemo." Prav otroci so najbolj ranljivi, saj so veliko na tleh, nosijo stvari v usta. "Svinec vpliva na skoraj vse organske sisteme, od nevrološkega do srčno-žilnega, nefrološkega, reproduktivnega ..., ampak treba je poudariti, da se v bistvu to nalaga v telesu. Morda starši vidijo, da trenutno otrok nima zdravstvenih težav, vendar v prihodnosti lahko to vpliva na razvoj bolezni." Ameriške študije so pokazale, da povečana količina svinca v krvi vpliva tudi na inteligenčni kvocient. "Je pa dejavnikov tveganja veliko in s tega vidika je nujno potrebno na stvari gledati celostno." Nalaganje težke kovine je ravno tako nevarno tudi pri odraslih, takrat ko gre za kronično izpostavljenost. Tveganje pri ljudeh, ki so na ta območja zgolj prišli pomagat po poplavah, pa je minimalno.

Neda Hudopisk. Foto: Radio Prvi
Neda Hudopisk. Foto: Radio Prvi

Ob vsem tem Neda Hudopisk pravi, da je s svincem mogoče in za to območje tudi nujno sobivati, a ob upoštevanju določenih ukrepov, ki zmanjšujejo tveganja. "Osnovni ukrepi so vsekakor to, kar vedno poudarjamo pri otrocih: higiena, higiena, higiena rok. Ko se na primer igrajo zunaj v pesku, da si pred hranjenjem umijejo roke. Poudarjamo tudi mokro čiščenje namesto suhega pometanja, da ne dvigujemo prahu. Imamo tudi določene smernice glede prehranjevanja in samega vrtnarjenja." Seveda pa smo si ljudje genetsko različni, absorpcija svinca je pri enih večja, pri drugih manjša. "Dejavnikov tveganja je v našem življenju veliko, zdi se, da vse več. Če vemo, da na nas vplivajo negativno, jih je treba zminimalizirati."

Naročite se na podkast Ob osmih.

Neda Hudopisk: Koroška živi s svincem