Foto: Radio Prvi
Foto: Radio Prvi

Po dveh strelskih napadih mladih v Srbiji, v enem primeru je do orožja dostopal mladoletnik, je veliko govora o tem, koliko orožja imajo Srbi doma. Po podarkih Generalne policijske uprave se tudi pri nas količina orožja na prebivalca povečuje. Ob koncu lanskega leta je v Sloveniji skoraj 45.000 registriranih lastnikov orožja razpolagalo s 160.000 kosi orožja, to je skoraj 6000 več kosov kot eno leto prej.

Največ orožja v Sloveniji imajo lovci, sledijo športniki. Kot pravi predsednik slovenske zveze za praktično strelstvo Branko Zorman imamo varnost še posebej pri športnikih na zavidljivi ravni: "Policija ima zakonske pristojnosti, da nadzira hrambo orožja na domačih naslovih, nadzore izvaja tudi na naših tekmovanjih. Noben imetnik športnega orožja se niti slučajno ne bi zapletel v kak spor v baru ali kaj podobnega, saj bi takoj sledil vsaj začasni odvzem orožja."

Varnostni strokovnjak Miha Dvojmoč, izredni profesor na Fakulteti za varnostne vede in predsednik Detektivske zbornice, potrjuje, da je pri nas hranjenje orožja na visoki ravni in je tudi dobro nadzorovano. Seveda je precej tudi nezakonitega orožja, dodaja, a strelskih obračunov ni veliko.

V primeru nedavnega streljanja na beograjski šoli je bila težava zagotovo v hrambi orožja, pravi Dvojmoč, a opozarja, da je ključen problem komunikacija in splošno stanje v družbi, pri tem pa se slovenska in srbska mentaliteta precej razlikujeta. Kljub temu je tudi pri nas po njegovem mnenju nasilje postalo drugačna težava kot nekoč: "Včasih smo se stepli in šli naslednji dan na sladoled, zdaj pa se to preseli na splet".

Več o tem, kaj je šlo narobe v Srbiji, kako na stopnjo nasilja v družbi vpliva mentaliteta v neki državi in kako bi se morali pogovarjati o napadalcih, v oddaji Ob osmih z Metko Pirc. Naročite se na podkast.

Včasih smo po pretepu na sladoled, zdaj se nasilje nadaljuje na spletu