Foto: EBU/Corinne Cumming
Foto: EBU/Corinne Cumming

Glasba je na Evroviziji zadnja leta drugotnega pomena, sta v oddaji Ob osmih, pred začetkom letošnjega tekmovanja in po ogledu generalk iz Malmöja ugotavljala novinarka RTV Slovenija Barbara Vidmajer ter poznavalec in ljubitelj Evrovizije Alesh Maatko. "Po zmagi Portugalca Salvadorja Sobrala 2017 se je morda zdelo, da se Evrovizija počasi otepa kiča, perja, blišča in da bo spet v ospredju glasba. A je to veljalo samo za tisto leto in seveda desetletja prej, ko je še sodeloval orkester. Danes je veliko nastopajočih ekscentričnih, posebnih, zdi se mi, da jih letos še posebej veliko skrbi za neki učinek šoka, presenečenje, prizadevajo si biti drugačni, izstopajoči, morda še za odtenek bolj kot sicer," pripoveduje Vidmajer. Gole kože bo letos na pretek, dodaja Maatko. "Naj mi poslušalci oprostijo, ampak videle se bodo kosmate riti, sploh v drevišnjem prvem predizoboru. Žal gre Finska letos čez rob. Prekršila je vsa pravila. Windovs95man bosta prepevala samo v tangicah. Videli bomo moške v korzetih, gole prsi. To z Evrovizijo, po mojem mnenju, nima nič. Želel bi si, da bi se vrnila k svojim koreninam, da bi bila v ospredju glasba."

Glavni adut Raiven je njen glas

"Močan glas, zagotovo eden najboljših na tem tekmovanju letos. O tem so prepričani tudi oboževalci, s katerimi sem govorila," pravi Barbara Vidmajer. Ali bo to dovolj za uvrstitev v finalni večer? "Stavnice nam niso ravno naklonjene." Je pa dobro, da je v prvem polfinalnem večeru ena tekmovalna pesem manj, kar pomeni, da moramo za uvrstitev v sobotni finale premagati pet držav. "Dobro je tudi, da z nami tekmujeta Srbija in Hrvaška, od katerih tradicionalno lahko dobimo kakšno točko več."

Švedska izkušena gostiteljica, varnostni ukrepi so poostreni

V Malmöju še ni značilnega evrovizijskega ozračja, pripovedujeta sogovornika. "Sicer je takoj ob prihodu v mesto jasno, da Malmö gosti Evrovizijo. Tudi sosednji Köbenhavn se pohvali s tem dogodkom. Veliko je plakatov. Vseeno sem, glede na 50. obletnico zmage skupine Abba, pričakovala več," pravi Vidmajer. "Kot bi imeli neki cmok v grlu. Vse je zelo zadržano. Ni tiste pristne sproščenosti. Morda ravno zaradi napovedanih protestov, ker na tekmovanju sodeluje tudi Izrael," pa ugotavlja Maatko. "Tudi oboževalci Evrovizije kar potarnajo, da je čutiti neki politični prizvok. Dogodki v Gazi pač ne ostajajo neopaženi. Nekateri zamerijo organizatorjem, da so letos dovolili tekmovati Izraelu." Zaradi napovedanih protestov so policisti na vsakem koraku.

Še več zanimivosti v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Vidmajer in Maatko: Evrovizija s cmokom v grlu