Ti pomenijo nadgradnjo in poglobitev večletnega sodelovanja med temi organizacijami in policijo.

Organizacije, s katerimi sodelujejo, so Zveza policijskih in veteranskih društev Sever, Mednarodna policijska zveza IPA (International Police Association) - Sekcija Slovenija, Zveza klubov upokojenih delavcev ministrstva za notranje zadeve Maksa Perca Slovenije, Društvo kriminalistov Slovenije, Združenje policijskih šefov Slovenije, Dobrodelno društvo Modra družina in Motoristični klub Blue Knights Slovenia.

Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, podpis sporazumov pomeni nadgradnjo in poglobitev vsestranskega večletnega sodelovanja med temi organizacijami in policijo. Ministrstvo in policija že vrsto let sodelujeta z različnimi organizacijami, kar je pomembno za ohranjanje zgodovinskega spomina delovanja policije, izpopolnjevanje in usposabljanje policistov, pa tudi za promocijo poklica policista, so še zapisali.

Ministrica Ajanović Hovnik je ob tem povedala, da s slovesnim podpisom sporazumov tlakujejo pot novemu načrtu dela, s tem pa partnerskemu odnosu in poglobljenemu sodelovanju. "Združujete namreč številno članstvo, ki je tesno povezano z nami. Skupni imenovalec vašega dela je zlasti negovanje vrednot, kot so ohranjanje spomina na zgodovinska dejanja, skrb za razvoj naše stroke, gojenje prijateljstev in dobrega sodelovanja," so besede ministrice povzeli v sporočilu za javnost.

Lindav pa je poudaril, da je bil tokratni podpis sporazumov nekoliko drugačen, saj so prvič na enem mestu zbrali praktično vsa stanovska združenja policije. "V tem istočasnem podpisu in skupnem srečanju je precej simbolike in sporočilo, da imamo v resnici vsi enak cilj - delati v interesu aktivnih in upokojenih delavcev policije," je dejal.

Tomaž Čas iz Zveze policijskih veteranskih društev Sever pa je v imenu organizacij pozdravil podpis sporazumov ter izrazil zadovoljstvo, da so sprejeli pravilnik o medsebojnem sodelovanju. Zagotovil je, da bodo organizacije upravičile svojo vlogo in opravile vse podpisane dogovore.