Kot ugotavlja ob tem, je stranki SMC s prenehanjem obstoja prenehalo tudi njeno članstvo v Aldeju. Če želi, lahko Konkretno zdaj vnovič zaprosi za članstvo v tej evropski stranki, so sporočili za STA.

Stranka modernega centra (SMC), ki jo vodi Zdravko Počivalšek, in Gospodarsko aktivna stranka (GAS) Alojza Kovšce sta uradno potrdili združitev v novo stranko Konkretno na kongresu pred tednom dni.

Vodstvo Aldeja naj bi se s spremembami v povezavi z združitvijo in preimenovanjem SMC-ja seznanilo na zasedanju sveta stranke, ki od petka poteka v Rimu. Tam sta s svojimi predstavniki prisotni tudi preostali dve članici Aldeja iz Slovenije, SAB in LMŠ.

Da bo stranka Konkretno morala znova zaprositi za članstvo, so nakazovala že notranja pravila Aldeja, danes pa je to potrdil tudi svet stranke.

V okviru zasedanja je bila sicer predvidena tudi razprava o resoluciji glede spoštovanja liberalnih vrednot, ki sta jo stranki SAB in LMŠ podali v povezavi s SMC-jem.

V predlogu pozivata članice Aldeja, naj ne podpišejo nobene koalicijske pogodbe, ki bi spodkopavala liberalne vrednote v posamezni državi. Prav tako naj se v koalicijskih vladah "javno distancirajo od nesprejemljivih ravnanj in stališč koalicijskih partnerjev, ki niso združljivi s pogledi Aldeja".

SAB je vodstvu Alde sredi oktobra poslal tudi pobudo za izključitev stranke SMC.