Največ, 23,7 odstotka vprašanih bi obkrožilo SDS, kar je dve odstotni točki več kot pred enim mesecem. Za skoraj enak delež se je povečala tudi podpora Gibanju Svoboda, ki bi jo tokrat izbralo 16,8 odstotka vprašanih.

Levico bi volilo 5,3 odstotka vprašanih, kar je slaba odstotna točka več kot ob prejšnjem merjenju. NSi bi dobil 5,1 odstotka, prejšnji mesec 4,6 odstotka. Na petem mestu je SD, ki bi ga ob prejšnjem merjenju obkrožilo 7,5 odstotka vprašanih, tokrat komaj 2,6 odstotka. Kot navaja Delo, druga največja koalicijska partnerica ni še nikoli od leta 2005 dosegala tako nizkega izida.

Stranki Resnica in Vesna bi dobili po 2,4 odstotka, Piratska stranka pa 2,3 odstotka. Sledijo SNS (1,9 odstotka), SLS (1,3 odstotka), Naša dežela (0,3 odstotka) ter Naša prihodnost in Konkretno (po 0,1 odstotka).

Delež tistih, ki jih ni prepričala nobena stranka, je ta mesec že skoraj dosegel tretjino – dobra četrtina anketiranih ne ve, koga bi volila, skoraj sedem odstotkov jih ne bi nikogar.

Ocena dela vlade je tokrat najnižja v tem mandatu. 55 odstotkov vprašanih njeno delo vidi negativno (januarja 47 odstotkov), dobrih 28 odstotkov srednje (januarja 30), pozitivno pa manj kot 15 odstotkov (januarja 20). Vladi so vprašani namenili srednjo oceno 2,28 (januarja 2,55), državnemu zboru pa 2,40 (januarja 2,62).

Na barometru priljubljenosti vodilni ostaja poslanec SDS-a Anže Logar. Na drugo mesto se je vzpel minister za gospodarstvo Matjaž Han, tretji je vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, četrta predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na petem mestu je pravosodna ministrica v odhajanju Dominika Švarc Pipan, ki še nikoli do zdaj ni bila tako visoko na lestvici. Medtem pa je predsednica SD-ja Tanja Fajon končala na zadnjem mestu, z najnižjo oceno, kar jo je kateri od politikov dobil v zadnjih nekaj letih.

Med tistimi, do katerih so bili vprašani ta mesec prizanesljivejši kot januarja, so finančni minister Klemen Boštjančič (8. mesto), predsednika opozicijskih strank NSi in SDS Matej Tonin (12. mesto) in Janez Janša (13. mesto). Ta se je uvrstil tik pred predsednika vlade in Svobode Roberta Goloba na 14. mestu.

V anketi Mediane za časopis Delo je med 5. in 8. februarjem sodelovalo 720 vprašanih.