Podpora vladi še naprej pada

Glede na izsledke raziskave, ki jo je Mediane opravila za POP TV, bi stranko SDS izbralo 22 odstotkov vprašanih (oktobra 23,7 odstotka), največjo vladno stranko Gibanje Svoboda pa 13,4 odstotka (oktobra 18,6 odstotka). Na tretjem mestu ostaja stranka SD, ki bi jo volilo 8,4 odstotka vprašanih (oktobra 7,4 odstotka), kar je največ v tem mandatu.

Na četrto mesto se je povzpela Levica, ki bi na volitvah dobila 3,9 odstotka (oktobra 3,4 odstotka), na petem mestu pa sledi opozicijski NSi s 3,8 odstotka (oktobra 5,3 odstotka).
Med zunajparlamentarnimi strankami anketa zaznava še stranke Resni.ca in SLS z dvema odstotkoma podpore ter SNS z 1,8 odstotka.

Anketa Mediane je zaznala velik porast neopredeljenih volivcev, saj 25,2 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo (oktobra 20,9 odstotka), kar je največ v tem mandatu. Nobene stranke ne bi izbralo 10,2 odstotka vprašanih, 2,3 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 0,7 odstotka pa bi oddalo prazno glasovnico.

Podpora vladi je strmo padla, ta mesec je pri 28,4 odstotka (oktobra 40,4 odstotka). Močno se je povečal delež tistih, ki vladi nasprotujejo, saj je ta pri 55,4 odstotka (oktobra 46,9 odstotka). Delež neopredeljenih se je povečal na 16,2 odstotka (oktobra 12,7 odstotka).

Med politiki je vrh lestvice priljubljenosti v primerjavi s prejšnjim mesecem nespremenjen, prva je predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledi ji njen lanski protikandidat Anže Logar, ki se je sicer v petek umaknil s čela sveta stranke SDS, česar pa vprašani še niso vedeli. Na tretjem mestu je SD-jev gospodarski minister Matjaž Han.

Na četrtem in petem mestu sta njegovi strankarski in ministrski kolegici Dominika Švarc Pipan in Tanja Fajon, nato pa evropska poslanka Ljudmila Novak iz Nove Slovenije. Vse tri so ta mesec napredovale na lestvici. Najvišji skok pa je uspel finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču, pridobil je šest mest in je deveti. Predsednik vlade Robert Golob je padel s četrtega na 16. mesto.

Javnomnenjsko telefonsko in spletno raziskavo je Inštitut Mediana za POP TV opravil na vzorcu 714 polnoletnih prebivalcev.

Gibanje Svoboda: Edina prava anketa so volitve

Ob strmoglavljenju podpore vladi in Gibanju Svoboda v zadnjih javnomnenjskih anketah je, kot kaže, v največji vladni stranki završalo. "Edina prava anketa javnega mnenja so volitve. O našem delu bodo leta 2026 sodile volivke in volivci," poudarjajo.

V Svobodi so poudarili, da so na parlamentarnih volitvah lani dobili mandat za "vodenje vlade, ki je imela ključno nalogo vrnitev normalnosti v Sloveniji in odpravo krivic". Zaradi široke podpore na volitvah, ki jim je v DZ prinesla 41 poslanskih mandatov, se je koalicija zavezala tudi k izvedbi reform, ki se jih politika pred tem ni zmogla ali upala lotiti dve desetletji, tako obsežne spremembe pa terjajo svoj čas, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Ob tem so izpostavili več dosežkov Golobove vlade. Med drugim so navedli pomoč gospodarstvu, vodenje socialnega dialoga, uskladitev plač v javnem sektorju ter pomoč za oškodovane v poplavah, ki je do 20. novembra znašala 420 milijonov evrov. "Mnogi pozabljajo na zgodovinsko najvišji dvig minimalne plače, spreminjamo zdravstveni sistem, sprejeli smo prvi korak k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, brezposelnost je nizka, usklajujemo socialne transferje," so navedli.

Slednjemu so sicer zeleno luč poslanci koalicije prižgali šele po zapletu ob glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna. Vladni koaliciji je tako ob nemalo naporih pri usklajevanjih čez parlamentarno sito uspelo spraviti proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Ti po prepričanju Svobode "jasno kažejo našo zavezo izpolnjevati potrebe ljudi". Kot so dodali, posebno pozornost namenjajo ranljivim skupinam državljanov, mladim in starejšimi, razvojna sredstva pa namenjajo za zeleni prehod in blaženje energetske krize. Med dosežki so izpostavili tudi dvig povprečnin za občine.

Hkrati so spomnili, da danes mineva leto od referendumskega glasovanja o zakonih o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO). Učinki so po prepričanju Svobode znani, med drugim so navedli umik politike iz RTV SLO in ureditev dolgotrajne oskrbe.

"Vlada, ki jo vodi Gibanje Svoboda na čelu z Robertom Golobom, bo vedno delala za skupno dobro, za izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji, ne pa za posamezne zasebne interese tistih, ki si prizadevajo za privatizacijo javnih sistemov ali sledijo zgolj kratkoročnim partikularnim populističnim interesom," so sklenili.