Agencija Ninamedia je anketo izvedla za Večer, Dnevnik, Svet24 in Primorske novice.

Rezultati so za stranki Gibanje Svoboda in SDS uvrstili stranko Levica z 12 odstotkov glasov, na četrto stranko SD, ki bi jo volilo 9,8 odstotka vprašanih. Stranko LMŠ bi izbralo 5,7 odstotka vprašanih, NSi pa 4,6 odstotka. V DZ bi se tako prebilo šest strank. Stranki SAB bi volivci namenili 3,8 odstotka glasov, koaliciji Povežimo Slovenija pa 3,3 odstotka.

Rezultati med vsemi vprašanimi

Med vsemi vprašanimi, med katerimi so upoštevani tudi tisti, ki še ne vedo, koga bi volili, so odstotki nižji. Za Gibanje Svoboda bi glasovalo 23 odstotkov vprašanih, za SDS pa 18,1 odstotka. Za Levico bi se izreklo 10,1 odstotka vprašanih, za SD pa 8,3 odstotka. Na peto mesto se je prebila stranka LMŠ, ki bi jo izbralo 4,8 odstotka vprašanih. V DZ bi se torej prebilo pet strank. Stranki NSi bi svoj glas namenilo 3,9 odstotka vseh vprašanih, stranki SAB 3,2 odstotka, koaliciji Povežimo Slovenija pa 2,8 odstotka vprašanih.

Primerjava rezultatov

V primerjavi s prejšnjo raziskavo javnega mnenja Volitve 2022, ki jo je Ninamedia izvedla med 21. in 24. marcem, je podpora med strankami, ki bi se prebile v DZ, zrasla Gibanju Svoboda in Levici, stranke SDS, SD in NSi pa so zaznale padec podpore. Gibanju Svoboda je podpora zrasla za 2,3 odstotne točke, Levici za 2,2 odstotne točke. SDS-u je podpora padla za 1,4 odstotne točke, NSi-ju za 1,2 odstotne točke in SD-ju za 0,3 odstotne točke. Padec podpore je zaznala tudi koalicija Povežimo Slovenijo (0,5), stranki SAB pa je podpora zrasla za 0,2 odstotne točke.

V navedeni anketi je sicer 15,5 odstotka takih, ki svoje izbire niso želeli razkriti, se še niso odločili ali pa ne bi volili nobene izmed strank.

V vprašalniku ankete so merilci javnega mnenja sodelujočim zastavili vprašanje, katero stranko izmed naštetih bodo volili na prihajajočih aprilskih parlamentarnih volitvah. Imena strank so navajali, odgovarjali pa so tisti, ki so predhodno potrdili, da se bodo udeležili volitev.

Sodelovalo je 1050 vprašanih.