Temu bodo namenili veliko pozornosti, je na osrednji prireditvi štiridnevnega tradicionalnega srečanja za Slovence v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma v Novem mestu napovedal resorni minister Matej Arčon.

Veliko pozornosti bodo namenili tudi ohranjanju slovenskega jezika, slovenske kulture in gospodarskemu sodelovanju, je navedel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčon, ki je bil slavnostni govornik na prireditvi.

Opozoril je tudi na prihajajoče izzive. Spomnil je, da bo leta 2025 Slovenija oz. Nova Gorica nosila naziv evropske prestolnice kulture, in izrazil željo, da bi bilo takrat tam največje srečanje Slovencev iz zamejstva in sveta in da bi bili Slovenci zunaj matične domovine promotorji tega dogodka in sooblikovalci takratnega programa.

Slovenska kultura je namreč "naš ponos in slovenska kultura in slovenski jezik sta nas Slovenke in Slovence navsezadnje ohranila kot narod", je poudaril minister.

Arčon je še Slovence, ki živijo zunaj meja Slovenije in "so ponosni, da so Slovenci", označil za ambasadorje slovenstva. Zahvalil se je tudi prirediteljem omenjene prireditve oz. srečanja.

Približno 500 udeležencev prireditve je pozdravil tudi novomeški župan Gregor Macedoni. Dejal je, da so se v Novem mestu danes zbrali Slovenci, ki "vas je usoda pustila zunaj meja slovenske države oz. ponesla iz matične domovine, vendar ne pozabljate slovenskih korenin".

Opozoril je tudi, da je treba poznati zgodovino, se iz nje učiti in ne ponavljati starih napak. "Nihče ne zapušča rad svojega doma, zato se moramo truditi za tako družbo oz. državo, ki bo omogočala dostojno življenje in napredovanje vsakogar," je dejal.

Macedoni je še dejal, da je med Slovenci v tujini politično delovanje, kljub stereotipom, da imajo tam bolj skrajne politike, bolj "zrelo, povezovalno in zmerno" kot v matični Sloveniji, "kjer zrelo politično kulturo spoznavamo zelo počasi".

V Novem mestu so sicer pred današnjo osrednjo prireditvijo najprej pripravili 7. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu in lutkovno predstavo Mala čarovnica v izvedbi Mladih Celovčanov. Na osrednji prireditvi so nato sledili nastopi zamejskih in izseljenskih skupin ter večerni zabavni program. Nastopile so skupine iz avstrijske Koroške, beneške Slovenije, Madžarske, Venezuele, iz Hrvaške, Švedske, Nemčije, BiH-a, Argentine in Srbije.

Tradicionalno srečanje za Slovence v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma, ki so ga zasnovali v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, sicer letos pripravlja Rafaelova družba. Srečanje so v četrtek začeli v Ljubljani, v petek je potekalo v Novem mestu, v nedeljo pa ga bodo končali v Ljubljani. V Zavodu sv. Stanislava ga bodo končali z 28. taborom Slovencev po svetu.

Prireditev Dobrodošli doma ima sicer 12 let tradicije. Zasnovali so jo v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu in jo približno dve tretjini tega obdobja tudi sami organizirali. Pred nekaj leti so njeno izvedbo zaupali štirim različnim organizacijam, letos pa je na vrsto prišla Rafaelova družba iz Ljubljane.