Za položaj sta se sicer potegovala dva kandidata, ob slovenskem kandidatu še Plamen Ivanov iz Bolgarije, a je Noč prejel stoodstotno zaupanje. Kot so sporočili s Čebelarske zveze Slovenije, je trenutno v EBA včlanjenih 18 čebelarskih organizacij iz 15 evropskih držav, ki skupaj štejejo skoraj 235.000 čebelarjev.

Po besedah prvega predsednika evropske zveze je, če želimo narediti korak dlje za čebele, čebelarje in potrošnike, nujno potrebno dejavno ter enotno delovanje po vsej Evropi. Ob tem je napovedal, da bo svoje delo opravljal s polno odgovornostjo, temeljilo pa bo na povezovanju vseh, ki delajo v čebelarstvu v evropskem prostoru, še naprej pa bo tudi svoje delo na Čebelarski zvezi Slovenije opravljal z enako srčnostjo, resnostjo in predanostjo kot do zdaj.

"Verjamem, da bo delovanje EBA-ja prispevalo tudi k nadaljnjemu razvoju čebelarstva v Sloveniji in da bomo s širšo ekipo prispevali k ohranjanju ter razvoju čebelarstva po vsej Evropi. Najpomembneje se mi zdi, da takoj ustanovimo znanstveno strokovno komisijo za področje kakovosti in varnosti čebeljih pridelkov, ki bo morala vključevati strokovnjake različnih strokovnih področij in različnih območij Evrope," je dodal Noč in napovedal, da bo delo začel takoj.

Med glavnimi programskimi poudarki je Noč pojasnil, da čebele ne poznajo meja, zato se bo EBA boril za čebele, čebelarje in zaščito potrošnikov, ki uživajo čebelje pridelke po vsej Evropi, ne samo v Evropski uniji. EBA bo po njegovem sodeloval in podpiral delo vseh čebelarskih združenj v Evropi, še posebej dejavno pa bo sodeloval s svetovno čebelarsko organizacijo Apimondia.

Kot glavne cilje za prihodnost predsednik napoveduje razvoj učinkovitih postopkov za popolno izločitev ponarejenega medu na evropskem trgu, določitev enotne metode in referenčnega laboratorija za odkrivanje ponarejenega medu, uvajanje kvote za uvoz medu v Evropo ter zagotavljanje zakonske podlage za redne letne podpore kot nadomestila za opraševalni servis čebel vsem čebelarjem.

Zavzel se bo tudi za izvedbo enotne evropske promocijske kampanje, poostritev nadzora nad do čebel škodljivimi fitofarmacevtskimi sredstvi, izboljšanje sodelovanja med vsemi kmetijskimi sektorji, povečanje prenosa čebelarskega znanja iz znanosti v prakso ter za povečanje sajenja medovitih rastlin po vsej Evropi. Napovedal je vsakoletne strokovne posvete na temo aktualne problematike, želi pa si tudi vključitve vseh evropskih držav v EBA.