Kot rektor je s svojim delom na tej funkciji pomembno prispeval k razvoju znanstvene, umetniške in pedagoške dejavnosti na univerzi, so zapisali v sporočilu.

Na slovesnosti je sedanji rektor Boštjan Golob o svojem predhodniku v nagovoru dejal, da je kot rektor vztrajal, da so predavatelji na študijskih programih v prvi vrsti vrhunski znanstveniki, in tako utrdil visoko raven tudi na pedagoškem področju. "Za čas od nastanka Univerze v Novi Gorici do danes je značilna rast števila zaposlenih, študijskih programov in raziskovalnih področij. Pomemben je bil tudi razvoj raziskovalne in siceršnje infrastrukture," je dodal Golob.

Zavrtanik je s svojimi tesnimi povezavami z lokalno skupnostjo omogočil, da univerza danes deluje na skoraj 10.000 kvadratnih metrih s sodobno opremljenimi raziskovalnimi laboratoriji in multimedijskimi predavalnicami, v večdesetletnem zakupu pa ima prestižni dvorec Lanthieri v Vipavi. Zavrtanik je tudi pobudnik ustanovitve Fundacije Univerze v Novi Gorici in Primorskega tehnološkega parka, so še zapisali v utemeljitvi naziva v upravnem odboru univerze.

Univerza v Novi Gorici je pod Zavrtanikovim vodstvom dosegla prepoznavnost pri mednarodnih ocenjevalcih kakovosti univerz in se že vrsto let na lestvicah, ki pri oceni univerze upoštevajo njeno velikost, uvršča med 150 najboljših na svetu, v Sloveniji pa je vedno prva. Postala je enakopravna članica Rektorske konference RS, prav tako pa je tudi članica vseh pomembnejših regionalnih združenj rektorskih konferenc.

Univerza je podpisnica številnih mednarodnih bilateralnih in multilateralnih sporazumov s sorodnimi institucijami po vsem svetu, mednarodni značaj pa ohranja tudi navznoter, saj je skoraj 30 odstotkov akademskega osebja tujcev, med študenti pa je njihov delež skoraj 50-odstoten, so še zapisali v sporočilu za javnost.