Obravnava prevedbenih vlog bo po napovedi stekla naslednji teden.

Z novim letom se je namreč začela izvajati prva pravica po zakonu o dolgotrajni oskrbi, in sicer pravica do oskrbovalca družinskega člana. Pravica do družinskega pomočnika po prejšnji ureditvi se je preoblikovala v pravico do oskrbovalca družinskega člana. Upravičenci do družinskega pomočnika, ki so soglašali s preoblikovanjem pravice, so jo lahko obdržali brez prekinitve.

Centri so do vključno 19. februarja prejeli 1119 vlog, je navedla sekretarka Skupnosti CSD-ja Slovenije Tatjana Milavec. Od tega bo treba po njenih besedah pri 465 vlogah izdati prevedbeno odločbo iz pravice do družinskega pomočnika v pravico do oskrbovalca družinskega člana. Kdaj bodo lahko začeli vnašati tudi nove vloge, pa jih bo ministrstvo za solidarno prihodnost še obvestilo, je pojasnila.

Na ministrstvu so v tem tednu sicer za STA napovedali, da se bo obravnava novih vlog predvidoma začela marca.

Centri so vseskozi opozarjali, da še ni vzpostavljen informacijski sistem za prevedbo odločb. "To v praksi pomeni, da odločbe o prevedbi družinskega pomočnika v oskrbovalca družinskega člana še niso izdane in da pri uveljavljanju nekaterih statusnih pravic prihaja do težav," so za STA denimo navedli v CSD-ju Ljubljana.