Ministrstvo za obrambo je združitev vseh teh področij v skupno upravo utemeljevalo z racionalnejšim in preglednim povezovanjem nalog, ki so bile prej razdeljene na tri ministrstva. Kot je pred kratkim poudaril minister za obrambo Matej Tonin, bodo tako pod eno streho skrbeli za tehnično dediščino, vojne veterane in invalide ter vojna grobišča.

Poleg tega bo uprava opravljala tudi določene naloge, ki jih je do zdaj na ministrstvu za obrambo opravljal sektor za vojaške zadeve na direktoratu za obrambne zadeve, in sicer opravljanje upravnih in strokovnih nalog na področju podelitve in preverjanja statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področjih obrambe in vojnih veteranov, vodenje postopkov v povezavi s sofinanciranjem dejavnosti nevladnih organizacij v javnem interesu na področju vojnih veteranov in skrb za spominska obeležja v upravljanju ministrstva za obrambo.

Novo upravo bo kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodil pravnik in nekdanji vodja sektorja za popravo krivic in odškodnino žrtvam kaznivih dejanj na ministrstvu za pravosodje Rok Janez Šteblaj.