Enakost in nediskriminacija sta po njegovih besedah ključni za uspešno spopadanje z največjimi izzivi našega časa.

Družbe, ki ščitijo in spodbujajo človekove pravice za vse, so odpornejše in bolje opremljene za preživetje nepričakovanih kriz, kakršno je povzročila tudi pandemija covida-19, so ministrove besede zapisali na ministrstvu.

Skrb za uresničevanje človekovih pravic in za izboljšanje stanja na tem področju je po njihovih navedbah nikoli dokončan proces. Kodifikacija človekovih pravic in temeljnih svoboščin od Združenih narodov in Sveta Evrope v 50. letih je posledica naukov, ki jih je družba ozavestila po drugi svetovni vojni, vendar pa je treba priznati, da se o pomenu človekovih pravic vsi skupaj še vedno učimo.

Kot so poudarili na ministrstvu, so novi izzivi priložnost za aktivno učenje, pa čeprav je včasih povod za to zunanje narave, kot so nadzorni mehanizmi navedenih mednarodnih organizacij ali pa kršitve, ki jih ugotovi ustavno sodišče ali Evropsko sodišče za človekove pravice.

Slovenija je imela po njihovih navedbah konec leta 2014 več kot 300 neizvršenih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, letos pa so ostale neizvršene le še tri dokončne sodbe tega sodišča, kar Slovenijo uvršča v vrh držav Sveta Evrope glede izvršenih sodb.

Spomnili so, da je ministrstvo za pravosodje izkoristilo priložnost za promocijo človekovih pravic tudi v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja, saj je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja na področju pravosodja prav zaščita temeljnih pravic ob izzivih, ki jih predstavljajo nove tehnologije z uporabo spleta in umetne inteligence.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je v sodelovanju z Age Platform Europe in Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v okviru predsedovanja Svetu EU-ja novembra pripravilo konferenco Človekove pravice za vse starosti: Spodbujanje vseživljenjskega vidika in medgeneracijskega sodelovanja za spoprijemanje s starizmom, so objavili na tem ministrstvu.

Starizem se po njihovem pojasnilu pojavlja v obliki stereotipov, predsodkov in diskriminacije ter posledično zmanjšuje kakovost človekovega življenja, povečuje socialno izolacijo in osamljenost.