To je skupno 26 računov za hotelske sobe, za katere tožeča stran meni, da jih Reberc ni izkoristil.

Država je isti odškodninski zahtevek že uveljavljala v kazenskem postopku zoper Reberca zaradi škode, ki jo je s prekomernim in neupravičenim nakupovanjem povzročil od leta 2007 do 2010, ko je bil veleposlanik v Španiji, a je sodišče tožbo zavrnilo, ker Reberc zaradi duševne bolezni ni bil sposoben razumeti pomena svojih dejanj.

Kot so za STA pojasnili na državnem odvetništvu, je Okrožno sodišče v Ljubljani nato Republiko Slovenijo napotilo na pravdo.

Na današnjem naroku bi moral pričati Marko Žilič, ki pa ga ni bilo. Kot je navedla višja državna odvetnica Mojca Ivančič Jelačin, ima Žilič številne dodatne obveznosti, povezane z begunsko krizo v Ukrajini.

Mojca Ivančič Jelačin je poudarila, da je bistvo tožbe v tem, da je nekdo predložil ponarejene račune, zaradi katerih so bila porabljena državna sredstva. Reberc je bil kot veleposlanik edini, ki se je med številnimi vabili odločil, za katero mu bodo napisali nalog za službeno pot. Reberc je predložil potrdila, da je spal v hotelih, vendar denar ni bil porabljen za njihovo plačilo, je dodala.

Reberčev pooblaščenec, odvetnik Toma Toldi, je navedbe državne odvetnice zavrnil kot neresnične. "Gre za subjektivne interpretacije, ki nimajo opore v izvedenih dokazih," je poudaril in dodal, da so iste navedbe tudi nekorektne obtožbe.

Sodnica Dragica Umek je napovedala postavitev izvedenca psihiatrične stroke, glavno obravnavo pa je preložila za nedoločen čas.