Srečanje je omogočilo nadaljnje poglabljanje in krepitev odnosov EU-ja z Zahodnim Balkanom na enem izmed ključnih vsebinskih področij – zagotavljanju trajnostnega vključevanja mladih na trg dela, je na novinarski konferenci po srečanju poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Foto: Twitter/Janez Cigler Kralj
Foto: Twitter/Janez Cigler Kralj

"Menim, da je zaposlitev eden ključnih dejavnikov, ki mladim omogoča samostojnost. Mladi so ranljiva skupina na trgu dela, predvsem zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj. Nujno je, da jih podpremo pri trajnostnem vključevanju na trg dela v EU-ju in na Zahodnem Balkanu," je dejal minister.

Minister je na zasedanju poudaril, da so najuspešnejši programi v podporo mladim tisti, ki omogočijo, da mladi pridobijo praktične izkušnje, hkrati pa podpirajo delodajalce pri zaposlovanju mladih, je pojasnil.

"Vsi moramo zagotoviti pravice mladih do nadaljnjega izobraževanja, vajeništva, pripravništva ali ponudbe za zaposlitev v štirih mesecih od dne, ko postanejo brezposelni oziroma se prenehajo izobraževati," je bil jasen minister.

Po besedah ministra so tudi drugi gostje predstavljali svoje prednostne ukrepe za učinkovito zaposlovanje mladih in zagotavljanje kakovostnih delovnih mest za mlade.

Izmenjali so tudi poglede na strukturne izzive, s katerimi se srečujejo mladi na trgu dela, zlasti v okviru zelenega in digitalnega prehoda. Ministri so se strinjali, da je bistveno izvajanje jamstva za mlade in njegov nadaljnji razvoj in poglabljanje.

Kot je še zagotovil Cigler Kralj, so tudi partnerji Zahodnega Balkana pripravljeni na postopno vzpostavljanje, izvajanje in tudi razvoj jamstvene sheme za mlade.

Cigler Kralja veseli tudi, da so ministri in predstavniki Zahodnega Balkana potrdili zavezo za nadaljnje tesno sodelovanje na tem področju in okrepljena prizadevanja pri spopadanju z brezposelnostjo mladih, vključno s konkretnimi koraki za vzpostavitev in izvajanje teh shem v skladu z evropskim stebrom socialnih pravic.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je poudaril, da so mladi z Zahodnega Balkana tudi del evropske mladine. Mladim v tej regiji je treba dati upanje in konkretne rešitve za boljšo prihodnost.

Jamstvena shema za mlade je po prepričanju Schmita močna in jasna zaveza, da se poskrbi za mlade in da se jim v jasnem časovnem okvirju ponudi rešitev. "Na mlade se ne sme pozabiti. Mladim je treba zagotoviti prihodnost," je poudaril.

Predvsem pa je po mnenju Schmita ključno, da se pomaga Zahodnemu Balkanu pri razvijanju gospodarskih politik, ki bodo omogočale ustvarjanje novih delovnih mest.

Druga pomembna točka pa so veščine in znanja, predvsem z vidika digitalizacije. Gospodarstva se namreč digitalizirajo, vse službe imajo že nekakšno digitalno komponento, zato je ključnega pomena, da mladi dobijo te veščine, je še dodal komisar.

Drugo srečanje ministrov in ministric za zaposlovanje in socialne zadeve EU-ja in Zahodnega Balkana je sicer potekalo v okviru dvodnevnega srečanja neformalnega srečanja Sveta za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov, ki poteka v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja.