Štirje kandidati so po pozitivno rešenem ugovoru splošno maturo uspešno opravili, so sporočili z državnega izpitnega centra.

Na spomladanskem roku splošne mature so dijaki sicer opravili skupno 32.651 izpitov, od tega so po rezultatih, ki so bili znani 12. julija, vložili 1199 ugovorov po izpitih, kar predstavlja 3,67 odstotka vseh izpitov, izvedenih v spomladanskem izpitnem roku, so sporočili z državnega izpitnega centra.

Zadnji rok za vložitev obrazloženega e-ugovora je bil za vse kandidate 15. julij. Po opravljenem e-vpogledu je 831 kandidatov vložilo e-ugovor pri enem ali pri več predmetih, od tega je 38 kandidatov ugovarjalo tudi na izračun izpitne ocene. Ugovarjalo je osem odstotkov manj kandidatov kot preteklo leto. Državna komisija za splošno maturo je na sejah obravnavala ugovore kandidatov in na podlagi pregleda dokumentacije pri ugovorih na način izračuna izpitne ocene ter izvedenskih mnenj pri ugovoru na oceno odločala o ugovoru.

Na državnem izpitnem centru so letos izdelali aplikacijo, ki je maturantom prvič omogočala tudi e-ugovor na oceno in izračun ocene. E-vpogled v izpitno dokumentacijo je lahko opravilo vseh 8335 kandidatov, ki so opravljali spomladanski izpitni rok splošne mature, v ta namen pa so na državnem izpitnem centru poskenirali in za e-vpogled pripravili 72.974 izpitnih pol.