Trenutno prevladujoči način proizvodnje in porabe hrane je dolgoročno nevzdržen, zato je treba pospešiti prehod na trajnostne, pravične in odporne kmetijske in prehranske sisteme, je v nagovoru poudaril Kosi. "Hrano moramo proizvesti z manj vode na manj zemlje. Varnost vode in hrane je ključna za svetovni mir in stabilnost," je dejal.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, konflikti po svetu vplivajo na prehransko negotovost na globalni, regionalni in nacionalni ravni. Po besedah državnega sekretarja je zato nujno, da zagovarjajo vzpostavitev miru, ki je pogoj za prehransko varnost, in pravico do hrane kot osnovno človekovo pravico.

Dodal je, da je pri prehranski varnosti pomembno tudi zmanjšanje odpadne hrane. Zbranim je tako predstavil projekt zelenega javnega naročanja v Sloveniji in nacionalno strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

Generalni direktor FAO Qu Dongyu je v nagovoru udeležence zasedanja opozoril na potrebo po večji odpornosti kmetijskega sektorja za zagotavljanje prehranske varnosti. V govoru je spomnil na mednarodni forum o čebelah, ki je bil letos prvič organiziran v Sloveniji v sodelovanju z organizacijo FAO, s katerim se podpirajo trajnostni prehranski sistemi, so pojasnili na ministrstvu.

Kosi se je ob robu zasedanja srečal s predstavniki delegacije Konga in državnim sekretarjem iz Savdske Arabije Ahmedom Salehom Al Kamšijem. Z zadnjim sta razpravljala o spodbujanju blagovne menjave s kmetijskimi proizvodi in o prenosu praks na področju razvoja podeželja.