Seja se bo v ponedeljek začela s poslanskimi vprašanji. Predsednik vlade Robert Golob bo zaradi odsotnosti nanje odgovarjal v torek, ko bo DZ tudi odločal o seznamu devetih ministrskih kandidatov, ki jih prinaša reorganizacija vlade.

Z uveljavitvijo sprememb zakona o vladi bo imela vlada po novem 19 ministrstev in en vladni urad, ob tem se štirim ministrstvom spreminjajo dosedanja področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstvo. Zato je predsednik vlade Robert Golob v DZ vložil seznam devetih ministrskih kandidatov, o katerih bo DZ odločal v torek.

Po vetu državnega sveta na novelo zakona o finančni upravi bo DZ na redni seji znova odločal o tem zakonskem besedilu. Zakon, ki predvideva možnost uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika Fursa, je bil sicer v DZ-ju potrjen le z glasovi poslancev Gibanja Svoboda, ob ponovnem odločanju pa bi potreboval vsaj 46 glasov. A ga, kot kaže, tokrat niti poslanci Svobode ne bodo podprli, pač pa bo vlada pripravila nov zakon brez spornih določb.

Na redni seji bodo obravnavali tudi tri zakonska besedila, ki se bodo obravnavala po nujnem postopku. Med njimi je predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen elektrike in plina.

Prav tako bo DZ na seji po nujnem postopku odločal o zakonu o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva pomoč v vrednosti 5,6 milijona evrov letno. Poslanci bodo imeli na mizi tudi zakon o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom RS za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini.

Med mandatno-volilnimi zadevami pa bodo imeli poslanci pred seboj predlog za imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča.

Seja se bo sicer začela s kratko poslanico predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič v spomin na holokavst. S tem se na pobudo predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke pridružujejo akciji We remember.

Poleg redne se v prihodnjem tednu obeta še izredna seja, o razmerah v zdravstvu bodo poslanci razpravljali v sredo, 25. januarja. Sejo so zahtevali v SDS-u, kjer so pripravili več priporočil, s katerimi bi DZ vlado med drugim pozval k takojšnji pripravi zakona o interventnih ukrepih za reševanje trenutnih razmer v zdravstvu. Te so namreč označili kot katastrofalne. Redna seja se bo nadaljevala v četrtek.