Vodje poslanskih skupin so sicer danes potrdili tudi terminski načrt dela DZ-ja za jesen, poslanci se bodo na prvem rednem plenarnem zasedanju sešli konec septembra.

Vlada je na četrtkovi seji izdala odlok o ukinitvi urada za demografijo, ki je začel delovati jeseni 2021. Njegove pristojnosti seli na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ob tem pa je predlagala tudi preložitev začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi na april 2024, v vmesnem času pa bo pripravila nujne spremembe zakona in podzakonskih aktov.

Kot utemeljujejo, je trenutna vsebina zakona in podzakonskih aktov pomanjkljiva in ne omogoča izvajanja v praksi, zato je nujno in neodložljivo, da se datum izvajanja zakona, ki zadeva velik del populacije in ima velike finančne učinke, zamakne.

Vlada tako DZ-ju predlaga, da predlog novele obravnava po nujnem postopku, kar je danes potrdil tudi kolegij predsednice DZ-ja. Obravnavi po nujnem postopku so sicer nasprotovali v opozicijskih SDS-u in NSi-ju.

Vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj je ob tem poudaril, da vlada tako odlaga začetek izvajanja ključnih rešitev za mirno starost in celovito oskrbo, po mnenju vodje poslanske skupine SDS-a Jelke Godec pa so razlogi za zamik začetka izvajanja zakona "za lase privlečeni", po njenem mnenju je jasno, da se je koalicija namenila zakon korenito spremeniti.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je takšne argumente označil za sprenevedanje. Kot je spomnil, je zakon o dolgotrajnem oskrbi začel veljati konec lanskega leta, takratni načrt pa je predvideval pripravo zakonskih aktov za njegovo izvajanje do marca. Meni tudi, da je zakon slabo pripravljen, na kar so v času zakonodajnega postopka opozarjali tudi številni deležniki.

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic pa je poudaril, da zakon o dolgotrajni oskrbi po pomembnosti presega tako aktualno koalicijo kot tudi vlado, in pozval k iskanju širšega soglasja.

Kolegij je sicer danes potrdil še predlog terminskega dela za jesen, terminski program DZ-ja za september in okvirni terminski program za oktober.

Poslance tako jeseni, predvidoma zadnji teden v septembru, čaka prvo redno plenarno zasedanje po ustanovni seji, DZ se je namreč v novem sklicu za zdaj sestajal le na izrednih sejah.

Glede na predlog bo jeseni na poslanskih klopeh več zakonodajnih predlogov, med drugim predlog sprememb zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predlog novele o nujnih ukrepih na področju zdravstva, predlog zakona o elektronskih komunikacijah in predlog novel zakonov o lokalnih volitvah in odvetništvu.

Kolegij predsednice DZ-ja pa je danes potrdil še predlog zakona o varstvu potrošnikov, ki bo obravnavan po nujnem postopku, predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja pa po skrajšanem postopku.