Prihodnji teden, v četrtek, bo sledila še ena izredna seja DZ-ja, in sicer na temo varnostnih vprašanj v povezavi z nezakonitimi migracijami. Prvo sejo so zahtevali v koaliciji, drugo v SDS-u.

Kolegij predsednice DZ-ja, ki se je danes dogovoril o sklicu obeh izrednih sej, je sicer najprej sklenil, da se novela zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov obravnava po nujnem postopku.

Zahtevo, da se novela obravnava na izredni seji, so podali poslanci koalicijskih strank Gibanja Svoboda, SD-ja in Levice. Pojasnili so, da predlagajo čimprejšnje odločanje o predlogu zakona, ker bodo "dodatni ukrepi za prizadeta območja in predvsem prizadeto prebivalstvo pripomogli k učinkovitejši in predvsem hitrejši odpravi škode".

Cilj novele je po navedbah vlade, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanj. Predlog predvideva, da se predplačila za obnovo stanovanj izplačajo v vrednosti 20 odstotkov škode, zavedene v spletni aplikaciji Ajda, če je ta višja od 6000 evrov. O tem ministrstvo za naravne vire in prostor obvesti lastnika, izplačilo pa izvede Finančna uprava RS (Furs).

Z namenom hitrejšega in enostavnejšega vodenja in odločanja v postopkih izjemnega dodeljevanja neprofitnih stanovanj v najem pa bi z novelo zakona omogočili organom, da pridobijo podatke iz centralnega registra prebivalstva in zemljiške knjige. Zagotovili bi tudi povrnitev stroškov prizadetim v poplavah in plazovih, povezanih z začasnim bivanjem v drugi stanovanjski enoti, kot so na primer stroški za dobavljeno energijo, ogrevanje, komunalne storitve in podobno.

Predlog novele med drugim predvideva tudi črtanje začasnega ukrepa obveznega solidarnostnega prispevka.

V SDS-u in NSi-ju so sicer na kolegiju izrazili pomisleke o tolikšnem številu nujnih postopkov pri sprejemanju zakonov, vseeno so napovedali, da predlogu, da novelo sprejemajo po nujnem postopku, ne bodo nasprotovali.

Na zahtevo SDS-a se bodo poslanci prihodnji teden sešli še na eni izredni seji. V SDS-u opozarjajo na povečevanje varnostnih tveganj, povezanih z nezakonitimi migracijami, ter vladi očitajo, da med svoje prioritete ni uvrstila skrbi za varnost državljanov in učinkovito zaščito meje. Zato so zahtevali izredno sejo DZ-ja, na kateri bodo poslanci razpravljali o varnostnih vprašanjih.

V SDS-u v sprejem predlagajo več sklepov. Med drugim naj bi DZ vlado pozval, naj okrepi prisotnost policije na kritičnih mejnih točkah in vključi tudi pripadnike Slovenske vojske. Vlada naj sprejme tudi dodatne ukrepe za učinkovitejše varovanje državljanov ter ustrezneje kadrovsko razporedi policijo.

Kolegij predsednice DZ-ja je danes sklenil še, da bo DZ o predlogu sklepa vlade, da na konec oktobra v DZ vloženo novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav ni dopusten referendum, odločal na izredni seji. Ta naj bi bila kmalu zatem, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, predvidoma bi lahko bilo to prihodnji teden.

Kolegij je tudi sklenil, da bo DZ vladni noveli zakonov o reševanju in prisilnem prenehanju bank ter o kolektivnih tožbah obravnaval po skrajšanem postopku.