Albares je izrazil podporo Sloveniji za članstvo v Varnostnem svetu ZN-a.

Vodja španske diplomacije je nagovoril slovenske diplomate, ki so se na Brdu zbrali na tradicionalnem letnem srečanju. Med drugim jim je predstavil prednostne naloge španskega predsedovanja Svetu EU-ja v drugi polovici tega leta.

V teh težkih trenutkih za Evropo si bo Španija prizadevala zaščititi Evropo in ohraniti evropsko enotnost, je napovedal in dodal, da v Madridu Slovenijo vidijo kot veliko zaveznico.

Enotnost Evrope je najboljši način za spoprijemanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je poudaril in spomnil, da je dolgotrajno okrevanje po gospodarski krizi v Evropi dokaz, kako ključna je enotnost.

Tudi ministrica Fajon je poudarila pomen evropske enotnosti in solidarnosti ob vojni v Ukrajini. "V času vojne na evropskih tleh, ko prihaja do tektonskih premikov, potrebujemo drug drugega," je dejala.

Španija namerava kot predsedujoča Svetu EU-ja dati velik poudarek tudi sodelovanju z Latinsko Ameriko in državami z južnih obal Sredozemlja, je napovedal gost iz Madrida.

Fajon pa je dodala, da bo Slovenija, če bo uspešna s kandidaturo za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN-a, računala na pomoč Španije, ki ima številne izkušnje in pozna razmere zlasti v Latinski Ameriki in Sredozemlju. Albares je ob tem izrazil polno podporo Madrida slovenski kandidaturi.

Ministra sta danes govorila tudi o feministični zunanji politiki, ki postaja del prenovljene slovenske zunanjepolitične strategije.

Vodja slovenske diplomacije je povedala, da jo je k temu povabila nemška kolegica Annalena Baerbock, ko sta se prvič srečali. Gre sicer za švedski koncept, ki v času, ko se v svetu pojavlja nazadovanje pravic žensk, znova stopa v ospredje. Kot je dejala, se s tem ne spreminja zunanja politika, temveč se spreminja odnos, ki v ospredje postavlja enakost spolov.

Albares pa je opozoril, da odrekanje pravic ženskam predstavlja zanikanje polovice svetovnega prebivalstva, ter dodal, da je za razvoj družbe ključno vključevanje žensk.

Španski zunanji minister se je v okviru obiska v Sloveniji sešel še s predsednico Natašo Pirc Musar, premierjem Robertom Golobom in predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič.

Predsednica je po srečanju na Twitterju zapisala, da je bil pogovor s španskim ministrom, s katerim sta govorila o vojni v Ukrajini in izzivih EU-ja ter potrdila odlične odnose med državama, prijeten in iskren. Dodala je, da se je Albaresu tudi zahvalila za podporo Španije pri slovenski kandidaturi za nestalno članico v Varnostnem svetu ZN-a.

V ospredju pogovora ministra s slovenskim premierjem so bile priprave Španije na predsedovanje Svetu EU-ja v drugi polovici letošnjega leta in najaktualnejše zunanjepolitične teme, so sporočili z vlade. Kot so zapisali, želi Španija v času predsedovanja čim bolj izkoristiti slovensko poznavanje Zahodnega Balkana, dozdajšnje dobre odnose med državama pa bodo po njihovih besedah utrdili številni prihajajoči obiski na visoki ravni.

Da današnji obisk Albaresa predstavlja začetek nadgradnje dobrih odnosov med državama, so sporočili tudi iz DZ po srečanju ministra s Klakočar Zupančič. Slovenijo bo predvidoma februarja obiskal španski premier Pedro Sanchez, mesec kasneje pa naj bi se v Ljubljani mudila predsednica španskega parlamenta Meritxell Batet Lamana, so navedli.

Moramo ohranjati prijateljstvo, graditi močne povezave, tudi zaradi različnih kriz, s katerimi se soočamo - vojna v Ukrajini, energetska in ekonomska kriza in še vedno prisotna pandemija covida-19, je poudarila predsednica DZ. Z ministrom sta se strinjala, da sta Slovenija in Španija tudi zgodovinsko povezani, saj so številni Slovenci prehodili Jakobovo pot, veliko pa se jih je tudi borilo v španski državljanski vojni.