Slovenska delegacija v Šendženu končala obisk na Kitajskem

Tanja Fajon je na okrogli mizi štiridnevni obisk na Kitajskem strnila z geslom Krepimo zaupanje, pod katerim je potekala tudi kampanja Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN-a.

"Čeprav imamo na nekaterih področjih različne poglede, so to, kar nas nedvomno združuje, številni izzivi, s katerimi se lahko uspešno spopadamo le skupaj, z dialogom in učinkovitim multilateralizmom," je dejala.

Opozorila je, da se podnebna kriza dogaja pred našimi očmi in odgovornost vseh nas, majhnih in velikih držav, je, da iščemo rešitve. "Slovenija to počne tudi v VS-ju ZN-a, kjer je ena izmed naših prioritet vpliv podnebja na mir in varnost," je dejala in poudarila pomembno vlogo BSF-ja pri ponujanju strateških pogledov na najbolj pereče izzive in rešitev zanje.

Udeležence so nagovorili še posebni odposlanec Kitajske za podnebne spremembe Lju Dzenmin, generalni sekretar BSF Peter Grk in predsednik kitajskega mislišča Center for China and Globalization Vang Huijao.

V razpravi z veleposlaniki Gvajane, Japonske, Malte, Slovenije in Švice – trenutnih članic VS-ja ZN-a – na Kitajskem so razpravljali o proaktivnih pristopih za dolgoročno globalno odpornost.

Predstavili so delovanje svojih držav v boju proti podnebnim spremembam in se strinjali, da Vrh prihodnosti, ki bo septembra potekal v New Yorku ob robu Generalne skupščine ZN-a, predstavlja kanček upanja za oživitev ciljev trajnostnega razvoja, predvsem njihove uresničitve, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Peter Grk je v izjavi ob robu okrogle mize menil, da partnerstva s pomembnimi tujimi mislišči krepijo vpliv Slovenije, BSF-ju pa omogočajo sooblikovanje in sousmerjanje mednarodnega diskurza glede strateških tem. "Današnja okrogla miza v Pekingu kaže tudi na to, da Blejski strateški forum pridobiva ugled in uspešno utrjuje svoj položaj na zemljevidu svetovnih mednarodnih konferenc," je še dejal.

Fajon je bila v spremstvu močne gospodarske delegacije na obisku na Kitajskem od srede, predtem je obiskala tudi Japonsko.