S švicarskim kolegom Ignaziem Cassisom sta sicer govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in političnega dialoga ter izmenjala stališča do aktualnih zunanjepolitičnih tem.

"Slovenija in Švica sta podobno misleči in majhni, a ambiciozni alpski državi. Imamo odlične prijateljske odnose, ki jih dopolnjuje izjemno gospodarsko sodelovanje," je dejala Fajon in dodala, da je Švica največja zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in tretja največja investitorka v slovensko gospodarstvo, medtem ko je Slovenija osma največja trgovinska partnerica Švice.

Poleg farmacije so področja obnovljivih virov energije, digitalizacije in informacijsko-komunikacijske tehnologije priložnost za krepitev sodelovanja med državama in nove naložbe, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

"Razvoj in dinamika sodelovanja na gospodarskem področju v zadnjih letih nas iskreno veselita in navdajata z optimizmom za prihodnost. Slovenija se močno zavzema za nadaljnje naložbe švicarskih podjetij v naši državi, zlasti na področjih z visoko dodano vrednostjo, raziskav in razvoja," je zatrdila ministrica.

Sogovornika sta pozdravila to, da državi tradicionalno dobro sodelujeta v mednarodnih organizacijah, razvejano sodelovanje pa poteka tudi znotraj alpskega prostora, tako v okviru Strategije EU-ja za alpsko regijo kot tudi v okviru Kvadrilaterale, ki jo poleg Slovenije in Švice tvorita še Lihtenštajn in Avstrija.

Tanjo Fajon je sprejel tudi predsednik švicarskega Nacionalnega sveta Martin Candinas, s katerim sta se strinjala, da je potrebna močna Evropa, ki bo učinkovito odgovorila na številne svetovne izzive. Ministrica je obiskala tudi podjetje Novartis, ki ima v lasti slovenski Lek, in se seznanila z njegovimi nadaljnjimi naložbenimi načrti.

"Novartis je eden najpomembnejših investitorjev v Sloveniji in hkrati pomemben delodajalec. Želimo si, da prestrukturiranje podjetja in odcepitev Sandoza ne bo imelo negativnih učinkov na zaposlene. Slovenija podpira nadaljnje sodelovanje in krepitev naložbe," je še dodala Fajon.

Lek se namerava v procesu ločitve Sandoza od Novartisa statusno preoblikovati z oddelitvijo s prevzemom. Predvideni datum za to je 3. april. Po načrtih bo Lekovo proizvodnjo trdnih izdelkov v Ljubljani ter proizvodnjo učinkovin in bioloških zdravil v Mengšu prenesel na slovensko družbo Novartis. Zaključek procesa je predviden v drugi polovici leta.