Gre za konflikt interesov, saj ne samo da sindikalni vodje svojo funkcijo zlorabljajo v politične namene, ampak se pri tem obračajo proti tistim, ki jih zastopajo, menijo.

Vlagatelji zahteve za presojo ustavnosti člena zadnjega interventnega zakona za omilitev posledic covida-19, ki za šest plačnih razredov dviga plačni strop za zdravnike in zobozdravnike, so sindikalisti kot državljani, ki ne izpodbijajo same vsebine zakona, temveč kršitev pravice do referenduma, so danes spomnili v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

"V Fidesu smo osupli nad nerazumljivo držo sindikalnih voditeljev, ki so se odločili pravno državo braniti prav s tem, da so se obrnili proti delavcem. Gre za nevzdržen konflikt interesov. Sindikalni funkcionarji ne samo zlorabljajo svojo funkcijo v politične namene, temveč gredo pri tem tako daleč, da se obrnejo celo proti tistim, ki jih zastopajo," so zapisali na spletni strani.

Po njihovih navedbah je potreben samo še en korak, da se bodo sindikalni funkcionarji "dopoldne pogajali za svoje člane, popoldne pa kot 'zaskrbljeni državljani' izpodbijali akte, za katere so se dopoldne pogajali".

Poleg tega po mnenju sindikata Fides "napadajo" napačen zakon. "Plač raziskovalcev, znanstvenikov in drugih ni omejil napadeni interventni zakon, temveč jih omejuje zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki pa ga goreče zagovarjajo," so dodali.

Zahtevo so na ustavno sodišče kot volivci vložili predsedniki petih sindikalnih central. Dvomijo namreč, da je premik plačnega stropa za eno od skupin javnih uslužbencev kakor koli povezan z interventnimi ukrepi za omilitev posledic epidemija covida-19, so pojasnili ob predstavitvi zahteve sredi meseca.

Prav tako po njihovem mnenju pri spreminjanju plačne lestvice ustava preprečuje oz. ne omogoča prepovedi referenduma, kot je DZ sprejel sklep za deseti interventni zakon. Njihova zahteva je zato primarno utemeljenega na določilih zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki v takšnih primerih, ko je državljanom odvzeta pravica do referenduma, omogoča presojo skladnosti zakona oziroma posameznih zakonskih določb z ustavo.