Rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine se izteče 1. avgusta, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 31. avgusta, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na bančne račune do 30. avgusta.

Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino, so sporočili s Finančne uprave RS (Furs). Navedene podatke naj primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 1. avgusta podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Obrazec ugovora zoper informativni izračun dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani finančne uprave. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo, so pojasnili.

Ob tem so na finančni upravi tudi spomnili, da lahko zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, to storijo še v ugovoru. Če pa se z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Zavezanci, ki bodo prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 30. junij, bodo lahko izkoristili pravico do ugovora do vključno 1. avgusta. Sicer pa je rok za vračilo preveč plačane dohodnine 30. avgusta, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 31. avgusta.

V tretjem svežnju bo informativne izračune dohodnine prejelo 44.779 zavezancev, od tega 14.525 (32,4 odstotka) z doplačili, 23.486 (52,5 odstotka) z vračili, 6768 (15,1 odstotka) pa brez vračila ali doplačilom dohodnine do dveh evrov, ki se odpiše.

V tem svežnju bo skupaj za 3,47 milijona evrov doplačil in 7,02 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 239 evrov, povprečni znesek vračila pa 299 evrov.