Kot je poudaril predsednik slovenskega vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, se ves čas pojavljajo nove situacije, ko se to postavi pod vprašaj.

Pri tem gre predvsem za vprašanje razumevanja delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo, kar je eden temeljnih pogojev demokratične državne ureditve, je v ponedeljek na konferenci v organizaciji slovenskega vrhovnega sodišča in Inštituta Ceeli spomnil Florjančič. Po njegovih navedbah, ki so jih povzeli na spletni strani vrhovnega sodišča, je v tem trikotniku oblasti sodna oblast v primeru dejanske neodvisnosti pri izvrševanju svoje funkcije ključni in tudi zadnji branik pravne države.

"Torej gre za medsebojno odvisnost in součinkovanje med demokracijo, pravno državo in neodvisnostjo sodstva. Ni demokracije brez pravne države in ni mogoče zagotoviti pravne države brez neodvisnega sodstva, kar velja tudi v obratni smeri," je poudaril.

Med temami konference je izpostavil še vprašanje učinkovitosti sodstva, ki se v današnjem svetu presoja vse bolj kritično. Delo sodišč, ki zahteva natančno preverjanje vseh relevantnih dejstev, potrebnih za pravično in zakonito odločitev, je namreč marsikdaj nerazumljeno v javnosti in po svoje tudi neskladno s siceršnjim, vse bolj hitrim tempom življenja na vseh področjih. Glede na to se po njegovem mnenju postavlja vprašanje, kako zagotoviti še vedno hitro in učinkovito reševanje sodnih sporov ter hkrati zagotoviti pravično in zakonito odločitev.

Med pomembnejšimi temami konference je omenil tudi vprašanje dostopa do sodišč, ki je v večini držav praviloma zagotovljeno že kot ustavna pravica. Z vidika aktualnega dogajanja pa je posebej poudaril razmere, v katerih je že vse od začetka lanskega leta zaradi epidemije covida-19 prisiljeno poslovati sodstvo. V vseh udeleženih državah je bil po njegovih besedah vsaj v določeni meri onemogočen dostop do sodišč, po drugi strani pa so se morale na sodiščih nujno uveljaviti druge, trenutnim razmeram prilagojene oblike poslovanja, ki temeljijo na sodobnih tehnologijah in omogočajo delovanje sodstva na daljavo.

Takšen način dela je s seboj prinesel določena še nerazrešena vprašanja, na katera bo treba šele poiskati prave odgovore. Prav v tem delu bo morda izmenjava izkušenj na konferenci še najbolj pestra, je dodal.