Ob tem so zavrnili izjavo ministra za delo Luke Mesca glede njihovih želja v povezavi s financiranjem dolgotrajne oskrbe.

Kot so na GZS danes zapisali v sporočilu za javnost, je v medijih zaokrožila izjava Luke Mesca, da naj bi GZS večkrat zelo jasno povedal, da po njegovem mnenju financiranje dolgotrajne oskrbe ne bi smelo biti solidarnostno, ampak bi moralo predstavljati individualno zavarovanje. "Kot navaja minister Mesec, naj bi to pomenilo, da bi do storitev dolgotrajne oskrbe lahko prišli samo tisti, ki si to lahko privoščijo," so navedli.

Takšne navedbe zavračajo. "V vseh sporočilih medijem, pa tudi v izjavah, ki so jih predstavniki GZS-ja dajali v javnosti, smo jasno poudarili, da se na GZS-ju strinjamo s sistemsko ureditvijo dolgotrajne oskrbe. Ne strinjamo pa se s tem, da bi bila financirana z dodatno obremenitvijo delodajalcev," so poudarili.

Kot so dodali, so predlagali, da se financira v okviru obstoječih prispevnih stopenj oziroma da se financiranje uredi v posebnem zakonu. S tem bi pridobili nekaj časa za iskanje alternativnih virov financiranja in za njihovo usklajevanje.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je po mnenju delodajalskih organizacij neusklajen, je bil eden glavnih razlogov, da so reprezentativne delodajalske organizacije v petek izstopile iz Ekonomsko-socialnega sveta. Mesec je njihovo odločitev označil kot taktično potezo za blokado sprememb.