Tako Slovenija kot Poljska se zavzemata "za odpravo vzrokov za migracije in za večji pomen zunanje razsežnosti migracij, pri tem pa še posebej za učinkovitejše vračanje". Ministra sta se strinjala, da mora Evropska komisija skupaj z evropsko zunanjo službo "pospešiti pogovore s ključnimi partnerskimi državami".

Ministra sta govorila tudi o paktu o migracijah in azilu, ki ga je predlagala Evropska komisija. Hojs se zavzema, da bi določene zadeve izvzeli iz paketne obravnave, pri čemer za zdaj vztraja Poljska. Hojs si želi, da bi iz paketne obravnave izvzeli predvsem predlog uredbe o agenciji EU-ja za azil. "Evropski azilni podporni urad EASO namreč nujno potrebuje novi, širši mandat za operativno podporo državam članicam," je prepričan Hojs.

Notranji minister pa se je poljskemu kolegu zahvalil za izkazano solidarnost, ker bo podobno kot baltske države v kratkem v Slovenijo napotila skupino policistov za pomoč slovenski policiji pri nadzoru meje s Hrvaško.

Govorila sta tudi o povečanju notranje varnosti v EU-ju, pri čemer želi Hojs med predsedovanjem Svetu EU-ja okrepiti policijsko sodelovanje in izmenjavo informacij med državami. Po besedah Hojsa ga je Kaminski pri tem podprl. Prav tako mu je napovedal podporo pri pogajanjih za krepitev mandata Europola, je še povedal Hojs.

Hojs se je med delovnim obiskom na Poljskem sešel tudi z izvršnim direktorjem agencije EU-ja za mejno in obalno stražo Frontex Fabriceom Leggerijem. Pogovarjala sta se predvsem o novem mandatu agencije, ki je ena najpomembnejših agencij EU-ja na področju pravosodja in notranjih zadev tudi zaradi pomena varnosti za EU, poudarjajo na MNZ-ju.

Sogovornika sta pogovor namenila predvsem prilagajanju agencije na nove pristojnosti, ki jih je dobila s pred dobrim letom sprejeto spremenjeno pravno podlago. Govorila sta tudi o položaju na Zahodnem Balkanu in spoprijemanju z neregularnimi migracijami.

Direktor Leggeri je Slovenijo pohvalil, da je glede na svojo velikost v primerjavi z drugimi državami članicami EU-ja nadpovprečno dejavna pri delu agencije. Iz Slovenije namreč prihaja kar nekaj uslužbencev Frontexa, že drugi mandat pa upravni odbor agencije vodi Slovenec Marko Gašperlin, sicer pomočnik direktorja uprave uniformirane policije.