Foto: BoBo
Foto: BoBo

V pogovorih so glavno pozornost namenili prednostnim nalogam predsedovanja na področju notranjih zadev.

Hojs je po navedbah notranjega ministrstva kolegoma predstavil prednostne naloge, kjer se bodo med drugim osredotočili na iskanje ustreznih rešitev pri pogajanjih o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu. "Želeli bi si doseči napredek pri predlogu uredbe o agenciji EU za azil, s čimer bi okrepili mandat Evropskega podpornega azilnega urada, ki med drugim nudi operativno podporo državam članicam pod migracijskim pritiskom," je glede pogajanj o paktu dejal Hojs.

Ena od prednostnih nalog bo tudi krepitev schengenskega območja. "Prav danes je Evropska komisija predstavila strategijo o prihodnosti schengena, ki bo osnova za prihodnje razprave tudi med slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja," je spomnil Hojs.

Med predsedovanjem se bodo posvetili tudi zagotavljanju visoke stopnje varnosti v EU-ju, kar želijo doseči predvsem s krepitvijo policijskega sodelovanja in izmenjavo informacij. Pri tem je eden od pomembnejših zakonodajnih aktov, kjer bi želeli doseči napredek, revizija uredbe o agenciji Europol, ki jo Slovenija podpira, so navedli na MNZ-ju.

"Podpirata jo tudi Češka in Slovaška, a se bomo na strokovni ravni še morali uskladiti o kompromisnem besedilu. Želimo si namreč okrepljenega mandata agencije, ki predvsem državam z manjšimi administracijami lahko pomaga pri analizi velikih podatkovnih zbirk, prav tako pa je bistvena močnejša vloga pri inovacijah in razvoju sodobnih orodij za policijsko delo," je dejal Hojs.

Glede Zahodnega Balkana si bodo prizadevali za krepitev policijskega sodelovanja predvsem pri preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok in pogrešanih osebah.

Notranja ministra Češke in Slovaške sta podprla slovenske načrte za predsedovanje na področju notranjih zadev in napovedala konstruktivno držo obeh držav pri pogajanjih, so še sporočili z notranjega ministrstva.