Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je gostil deželno glavarko avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija Johanno Mikl-Leitner. Glavne teme pogovora so bile prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja, Zahodni Balkan in migracije, so sporočili z notranjega ministrstva. Govorila sta tudi o razmerah v Afganistanu.

V pogovoru o prednostnih nalogah predsedovanja Svetu EU-ja je Hojs izpostavil krepitev sodelovanja z Zahodnim Balkanom. Tu je na področju notranjih zadev med drugim poudarek na krepitvi sodelovanja in skupnih dejavnostih v boju proti zlorabam otrok prek interneta, pri migracijah pa na postopkih skupnega vračanja v države izvora.

Minister je v pogovoru z deželno glavarko poudaril tudi nujnost tesnega sodelovanja pri dejavnostih za podporo državam Zahodnega Balkana pri pridruževanju evroatlantskim povezavam in prenosu standardov EU-ja.

Sogovornika sta govorila še o migracijah in zaščiti zunanjih meja EU-ja, predvsem o razmerah v Latviji, Litvi in na Poljskem zaradi migracijskih pritiskov iz Belorusije in o razmerah v Afganistanu. Na ministrstvu so pojasnili, da slovensko predsedstvo Svetu EU-ja glede tega pripravlja nadaljnje korake.

Številni Afganistanci želijo namreč po prihodu talibanov na oblast zapustiti državo, zato v EU-ju narašča bojazen pred novim migracijskim valom. Zahodne države sicer iz Afganistana v teh dneh množično evakuirajo svoje državljane in afganistanske sodelavce.