Pri tem poudarjajo pomen polne vključenosti invalidov kot enakopravnih in enakovrednih članov.

Sodobno invalidsko varstvo ni več varstvo v običajnem smislu besede, saj invalidi niso več predmet skrbi in oskrbe, ampak gre za model, ki je usmerjen v posameznika in temelji na človekovih pravicah in enakih možnostih. V tem pogledu smo tudi v Sloveniji dosegli nesporne uspehe, je v poslanici ob svetovnem dnevu zapisal predsednik sveta Borut Sever.

Vedno znova je treba po njegovih besedah izpostaviti sistem osebne asistence, ki je morda najboljši v Evropi. A hkrati številne stiske in potrebe ostajajo nenaslovljene. Epidemija covida-19 je to še dodatno izpostavila, saj so socialne težave postale še hujše, izključenost zaradi nedostopnosti informacij še večja, zastoj pri deinstitucionalizaciji in prehodu v skupnostne oblike bivanja pa še bolj pereč. Če bi bile na voljo ustrezne skupnostne storitve, bi velika večina ljudi raje čim dlje ostala v skupnosti, kot šla v dom za starejše, je prepričan.

Model invalidnosti, ki temelji na človekovih pravicah, omogoča pravico, da ima invalid enake možnosti izbire kot drugi, pa naj gre za zaposlovanje, izobraževanje ali kulturo. Vse te možnosti so zaradi invalidnosti lahko zelo okrnjene. Vzrok za to pa je zlasti v ovirah, ki jih postavlja družba. Ta je spregledala, da imamo ljudje različne zmožnosti in omejitve, vendar enake pravice.

Pri tem odpravljanje številnih ovir v družbi sploh ni pomembno samo za invalide, ampak se lahko z enakimi ovirami in izzivi srečujejo denimo starejši, nosečnice, tujci in osebe z motnjami branja. "Ne gre torej za to, da družbo in okolje prilagajamo invalidom, ampak jo prilagajamo tako, da bo vključujoča in dostopna za vse," je poudaril.

"Vključujoča družba, kakršna postajamo, prepoznava raznolikost posameznikov in njihovih potreb in si prizadeva, da vsem omogoči enake možnosti, in sicer ne zato, ker je to obveza iz konvencije o pravicah invalidov, ampak ker je tako prav in ker je tudi v interesu večinskega prebivalstva, da ima vsak človek možnost izkoristiti svoj potencial," je pojasnil.

Nekatere ključne zaveze iz konvencije o pravicah invalidov so po njegovih besedah še vedno neuresničene, nanašajo pa se predvsem na dostopnost fizičnega okolja, prevoza, informacij in komunikacij. Prav tako so povezane z enakostjo in nediskriminacijo, sodelovanjem v političnem in javnem življenju ter obveznostjo temeljitega posvetovanja z invalidi.

Generalna skupščina Združenih narodov je oktobra 1992 razglasila 3. december za mednarodni dan invalidov. Z njim je želela spodbuditi razumevanje problematike invalidnosti ter okrepiti podporo javnosti pri zavzemanju za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov.