Tema vrha je bila tudi preoblikovanje okrevanja v dolgoročno trajnostno rast, ki bo podpirala nova in boljša delovna mesta. Premier Janez Janša je poudaril pomembnost sodelovanja.

Tripartitnega socialnega vrha, ki ga dan pred oktobrskim Evropskim svetom tradicionalno organizirata predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, se udeležujejo tudi predstavniki evropskih združenj sindikatov in delodajalcev.

"Ta sklic potrjuje naravnanost Evrope, da je socialni dialog ena od temeljnih vrednot EU-ja. V kontekstu zaveze o krepitvi socialne dimenzije EU-ja slovensko predsedstvo še posebej izpostavlja pomen evropskega stebra socialnih pravic in tudi njegovega izvajanja kot temeljnega elementa okrevanja po pandemiji," je, kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, na vrhu poudaril Janša.

Dejal je, da je kriza na več področjih razkrila ranljivost naših družb. "Mislim, da smo se v veliki meri dobro odzvali, da najranljivejše skupine v naših družbah niso bile čezmerno prizadete v času spopada s pandemijo, in to imamo pred očmi tudi v času naporov za okrevanje," je dejal. Napovedi gospodarske rasti so optimistične, upamo, da jih hitra rast cen energije ne bo ogrozila, je dodal.

"Zelo pomembno je, da je čas okrevanja tudi čas digitalnega in zelenega prehoda. Tu se spopadamo z večplastnimi izzivi. Če bomo zanje sposobni poiskati dovolj kompleksne odgovore, bo čas okrevanja izkoriščen za vse tisto, kar smo načrtovali, tudi če ne bi bilo epidemije," je povedal.

"Pomembno je tudi, da je zeleni prehod izpeljan na pravi način, saj hkrati to predstavlja tudi odpornejši EU, manj odvisen od energetskih virov, ki jih moramo uvažati. Ta zavest v času dviganja cen energentov pomaga naravnavati našo barko v pravo smer," je poudaril.

Pomembno pa je okrepiti konkurenčnost Evrope. "V Portu je bila zelo koristna razprava, izpeljana okoli ključne točke, ki se imenuje vseživljenjsko učenje," je spomnil in dodal, da bomo le z njegovo pomočjo Evropejci lahko imeli dovolj kompetenc in dovolj znanja v prihodnosti. Zato je po njegovih besedah pomemben drugi akcijski cilj iz akcijskega načrta za evropski steber socialnih pravic, po katerem bi se moralo vsako leto vsaj 60 odstotkov odraslih udeležiti programov usposabljanja. Bistveno bolj bi morali upoštevati tudi v pogodbah zapisano varovanje zdravja in varnosti delavcev.

"S poudarkom na kakovostnem in trajnostnem delu lahko omogočimo spodbudno okolje za naša podjetja, iz tega izhajajo vsi pogoji, ki jih potrebujemo, da je blaginja naših državljanov večja in da imamo vsi zagotovljeno tudi primerno raven socialne zaščite in socialne varnosti," je poudaril.

Janša je pri vsem tem izpostavil sodelovanje. "Apeliram na vse, da sodelujemo skupaj in da modro uporabljamo instrumente, ki jih predlaga Evropska komisija," je dejal in dodal, da bomo le s skupnim delovanjem lahko ohranili korak okrevanja ter naredili zelen in digitalni prehod.